Page 33 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 33
lıklı çalışmasına ortam yaratmaktır. Çalışanın sağlıklı ve daha iyi olması işvereni yani şirketi başarıya götü- recek en önemli etmendir. Bu alan, birçok araştırmacı tarafından farklı şekillerde tanımlansa da paylaşılan ortak görüş; psikoloji biliminin pren- siplerinin ve teorilerinin çalışanların performansını arttırmak ve organi- zasyonların verimliliğini sağlamak amacıyla kullanılması yönündedir.
İnsan gücünün, aklının değmedi- ği hiçbir iş yoktur. O zaman bir işte başarıya giden yol insana değer ver- mekten, doğru insan seçiminden ve o insanı doğru değerlerle donatıp o insana doğru yerde doğru işi yaptı- ğını göstermektir. İnsan çalıştırmak insan yönetmek hatta insan iletişi- mi bile kolay olmayan bir şeydir. Bu sebeple bu konuda donanım sahibi olan endüstriyel psikologlar şirket- leri daha ileriye götürmek adına şir- ket yöneticileri, çalışan ve uzmanlar olarak bir ekip halinde çalışırlar ise başarıya ulaşılır.
Nasıl bir iş ortamında çalışan birey kendini daha sağlıklı ve daha iyileş- miş hisseder?
Bu sorunun birçok cevabı olsa da biz üç ana başlık altında toplayabi-
liriz. Bunlar; çalışanın işe karşı olan tutumu, iş motivasyonu ve davra- nışlarıdır. Sosyal psikolojiye göre insanların tutum ve motivasyonları nasıl davrandıklarını belirleyen en önemli faktörlerdir. E/Ö psikolo- ji kişinin çalışma motivasyonu, iş tatmini ve çalıştığı iş yerine olan bağlılığı konularını baz alarak çalışır. Motivasyon teorisine göre bireyin maaşına zam, prim artışı ya da terfi alması motivasyonunu güçlendiren etkenlerdir. Yükselen motivasyon kişiyi başarıya iter. E/Ö psikologlar kişinin motivasyonu ile ilgilenirken bu motivasyonun sonucu olan işine bağlılık iş tatmini ve işe düzenli gel- me gibi devam konularına eğilirler. Bireyin iş yerine düzenli gelmesi, ça- lışıp çalışmaması, bedenen işe gelip ruhen o ortama katkı sağlamaması veya istifalar ve bunların sebepleri üzerinde de çeşitli çalışmalar yap- maktadırlar. Çünkü bir şirketi başa- rıya götürmenin yolları arasında ba- şarısızlık sebeplerini de incelemek ve iyileştirmek gerekmektedir.
Motivasyonla güdülenmiş kişi- sel tatmin ve aidiyet duygusunun insanın en temel ihtiyaçları arasın- da olduğunu düşünecek olursak
çalışanın motive olması karşılanır, kişi zam, prim, terfi veya sosyal bir tanımlama alır ise tatmin ve bulun- duğu şirkete olan bağlılık gücünde de artış gözlemlenir. Tatmin ve bağ- lılık gücü artmış bir birey çalıştığı yere karşı aidiyet duygusu ile daha sağlıklı ve donanımlı çalışır. Yüksek motivasyon güdüsü dağınıklığı, ça- lışmamayı ortadan kaldırdığı gibi yarattığı tatmin duygusu ile kişinin şirkete olan bağlılığını ve kimlik an- layışını olumlu yönde etkileyip kişiyi şirkette kalmaya ve şirkete katkıda bulunmaya teşvik eder.
Görev tanımı endüstriyel psiko- logların iş motivasyonundan sonra ilgilendikleri diğer bir konudur. Gö- rev tanımı ve görev tanımının in- sanların davranış ve performansları etkisi oldukça önemlidir. Görev ta- nımı teorisine göre üç temel özellik görev tanımının şirket ve çalışanın iyi hali için olumlu getirimleri oldu- ğuna işaret eder. Birincisi kişinin yaptığı işin bir anlamı olduğunu dü- şünmesi, ikincisi yaptığı işten dolayı doğan sorumluluk duygusu ve son olarak kişinin kendi iş performansı- nı bilmesi olarak üçe ayrılırlar. Bu üç durum insanın tatmin duygusunu
ISGLife 33
Psikolog