Page 16 - Qiezel - Starten met leidinggeven
P. 16
Nu jouw opdracht en die van je team duidelijk zijn, is het zaak hier actief mee aan de slag te gaan. ‘Doen!’ is het motto. Het gevaar: wanneer je te hard begint te rennen, loop je de kans gestrest te raken. Het is niet voor niets dat we vaak roepen dat we het druk hebben. Soms lijkt het alsof ‘druk’ heel normaal is. En hoewel ‘druk’ een subjectief begrip is, zal men het erover eens zijn dat té druk onprettig is en kan leiden tot stress. Uit een onderzoek van Forbes2 blijkt dat zo’n dertig procent van de werknemers maandelijks met stress te maken heeft en tien procent van de Nederlandse werknemers zelfs dagelijks! De kans dat je als leidinggevende enige mate van stress ervaart, is dus relatief groot.
Niet alle stress wordt veroorzaakt door een te hoge werkdruk. Ook collega’s, je baas, je privésituatie en je copingstrategieën (de manier waarop jij met stress omgaat) dragen daar aan bij. Gelukkig komt een deel van de stress wél voort uit een te hoge werkdruk. Gelukkig? Ja, want op het gebied van werkdruk is er een aantal praktische adviezen waarmee jij direct aan de slag kunt om meer werk- taken in minder tijd afgerond te krijgen.
Twee dogma’s die per direct de wereld uit moeten
Wanneer we praten over efficiënter omgaan met onze tijd, maken we een denkfout. Iedereen heeft 168 uur per week. Niet meer. Niet minder. Dit is niet te managen en je hebt er simpelweg geen invloed op. Praat jezelf dus geen ‘timemanagement’ aan, want dat bestaat niet. Beter is het jezelf te richten op het managen van je activiteiten, omdat dit positiever is en meer deuren in je hersenen openzet voor andere mogelijkheden.
Ook hoor je vaak termen als ‘prioriteiten stellen’ en ‘je met de belangrijke dingen bezighouden’. Dit werkt prima op de korte termijn, maar houd het twee tot drie weken vol alleen de ‘belangrijke dingen’ te doen, en alle ‘onbelangrijke dingen’ zijn vanzelf belangrijk geworden. Waarom? Omdat je je alleen met de prioriteiten hebt beziggehouden, niet met alle activiteiten die in het gamma van jouw verantwoordelijkheid vallen. Kortom: prioriteiten stel je altijd op de korte termijn, maar houd daar nooit te lang aan vast.
Prioriteiten stellen voor vandaag
Eerder is al beschreven dat je een gestructureerde methode nodig hebt waarmee je alle prikkels en signalen die op je afkomen, een plek kan geven. Zeg nu zelf: op je werk denk je niet alleen aan je werk, thuis niet alleen aan thuis, en terwijl je een taak uitvoert (zoals het lezen van je e-mail), kan er zomaar iemand binnen komen lopen met een vraag. Maar stel dat je op je werk zit en ‘door de bomen het bos niet meer ziet’. Dan moet je toch wat? Je hebt dan eenvoudigweg niet de tijd om een hele methode te gaan bestuderen. Je wilt nu rust in je hoofd.
2 https://www.statista.com/statistics/695794/stress-level-among-employees-in-the-netherlands/
16