Page 22 - Begova Haenaim Magazine 3
P. 22

נהיגה, ראייה ומשקפיים - מורה נבוכים למשרד התחבורה
מחבר – טוכשניידר יובל אופטומטריסט M.Sc – אופטיקנה, נתניה
הרכבים כיום הופכים למהירים – חזקים – ומתוחכמים יותר מאי פעם, למרות כל מערכות הבטיחות המתקדמות עדיין העיניים הן כלי הבטיחות והאזהרה החשוב ביותר בזמן נהיגה. נהיגה היא רצף פעולות בדריכות רציפה שמורכבת ממטלות עיקריות של קליטה ועיבוד נתוני הנהיגה. ראייה ושמיעה - מה קורה ברכב ומחוץ לרכב והפעלה נכונה של אמצעי הנהיגה עצמו. בערך 90% מהאינפורמציה שאנחנו משתמשים בה בזמן הנהיגה מתקבלת מהעיניים, שאר האינפורמציה מגיע ממערכת השמיעה, הרחה איזון ותחושה.
על אף שיתכן שנהג מבוגר יעבור את הבדיקה לרישיון בצורה טובה בחדר הבדיקה, יתקשה מאוד בכביש שתנאי הראות קשיים וישנם הרבה יותר אתגרים למערכת הראייה מאשר בחדר הבדיקה.
בנוסף צריך לזכור שהתגובות למשתנים בדרך איטיים יותר בגיל מבוגר מאשר בגיל צעיר ולכן חשוב יותר שמערכת הראייה תהינה תקינה.
חדות ראייה
שפע מחקרים בחנו את הקשר בין חדות ראייה בנייחות לבין ביצועי הנהיגה. באופן מפתיע המחקרים כשלו להדגים קשר מובהק ביניהם. סיבה עיקרית היא איסור רשויות הרישוי לאשר לנהגים בעלי חדות נמוכה מהנדרש בתקנות הרישוי לקבל רישיון נהיגה. למרות שכיום בחלק מהמדינות בארה"ב בעלי ראייה ירודה יכולים לנהוג בהגבלות של שעות נהיגה ובעזרת טלסקופים מיוחדים שמלובשים מעל המשקפיים ומשפרים את חדות הראייה.
חדות הראייה המינימלית לנהיגה בישראל מוגדרת כ 6/12 – המספר הזה מבטא את היכולת לראות מספר של רכב מ 21 מטר בתנאי תאורה סבירים.
ראייה חד עינית
המחקרים בנושא ראייה חד עינית ונהיגה מועטים, אבל מראים אפשרות שלנהגים עם ראייה חד עינית שעורים גבוהים של עבירות תנועה והתנגשויות .
כולנו יודעים שראייה דו עינית מאפשרת ראיית תלת ממד וליכולת
מחקרים מוכיחים שמעל ל 80% מהתאונות היו ניתנות למניעה לו כישורי הראייה של הנהג היו טובים ומאומנים יותר. בק"מ אחד של נהיגה מתקבלות עשרות החלטות שמתקבלות ברובן ממערכת הראייה ויש פחות מחצי שניה בממוצע לקבל החלטה שתמנע
תאונה.
הדרישה להמלצה רפואית לרישיון נהיגה נעשתה לאחר מלחמת העולם הראשונה לאחר שמספר נפגעי גפיים וכאלו שאיבדו עין אחת ביקשו רישיונות נהיגה ציבוריים.
מערכת הראייה בזמן הנהיגה מורכבת מכמה היבטים וכל מצב של שינוי בכושר הראייה, טשטוש ראייה בעין אחת או בשתי העיניים, כפל ראייה פגיעה חלקית או מלאה בשדה הראייה עיוורון זמני וכל מצב של אי יציבות עלול לפגוע ביכולת להפעיל בבטיחות כל סוג
של רכב מנועי.
תקנות התעבורה מציינות דרישות לנהיגה בחמישה תחומי ראייה: חדות ראייה, שדה ראייה, חוסר עדשה, עיוורון לילה וראייה כפולה.
השפעות על מערכת הראייה
לגיל יש השפעה על מערכת הראייה שבצורה ישירה משפיעה על הבטיחות בנהיגה. ההשפעה באה לידי ביטוי בעיקר בנהיגת לילה, שישנם פחות רמזים סביבתיים והראות פחות טובה. ככול שאנחנו מתבגרים האישון מתכווץ יותר ומתרחב פחות וכתוצאה מזה פחות אור נכנס לעין. העדשה התוך עינית פחות צלולה בגיל מבוגר וגורמת בנוסף ליותר סנוור וירידה ברגישות לניגודים. רוב הסימפטומים והמחלות העיניות אופיניות יותר מעל גיל 50 ולכן
ההשפעה שלהן תהיה יותר על נהגים מבוגרים יותר.
בגובה העיניים - המדריך לענף האופטיקה בישראל | אביב 2017
20


































































































   20   21   22   23   24