Page 234 - Countrysmart Q2-2025
P. 234

COUNTRYSMART • BOCUSE D’OR
Gustav Leon- hardt vann Årets Kock 2021 och en bronsplats i Bocuse d’Or tidigare i år. Ti- den däremellan har Gustav haft, åtminstone delvis, ett vanligt kockjobb, samt upp- drag för Årets Kock, gästspel och träning för kvalificering genom deltävlingar till målet Bocuse d’Or. Så ser livet ut för en tävlingskock på hög- sta nivå, och bara det är värt en medalj. Den lilla tid som återstår tillbringar Gustav i skogen, där han tränar sin hundvalp att jaga.
Vägen till Bocuse d’Or går via tävling i Sverige, där Gustav tog hem en över- lägsen seger före två andra mycket kvalificerade kockar. I Bocuse d’Or Europa säk- rade han en plats i världsfi- nalen, där 24 nationer från hela världen deltog. Inte helt oväntat vann Frankrike, med Danmark hack i häl.
Gustav Leonhardt har i många år haft siktet inställt på att bli den andra svens- ken att vinna guld. Den för- sta var Mathias Dahlgren år 1997. Gustav och hans svenska team på femton per- soner fick nöja sig med ett brons.
– Vi är stolta över vår in- sats i årets Bocuse d’Or. Ni- vån har varit extremt hög, och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för. Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett be- vis på det hårda arbete och den passion som vårt team
Foto Gustaf Björlin
har lagt ner. Det här var ett svårt år; en del regler hade ändrats, men det var rätt- vist, och vi hade kontroll, säger Gustav.
De obligatoriska huvud- råvarorna var rådjur och havsgös, fördelat på maträt- ter både på fat och tallrik. Hela tävlingen går på tid, och både en smakjury och en teknikjury granskar de tävlandes arbete in i minsta detalj.
Sverige blev den stora snackisen. Gustav gjorde nå- got fantasifullt som han var ensam om.
– Vi gick vår egen väg och lade väldigt mycket kraft på modernitet och kreativitet. Många andra tävlingsrätter ser ganska lika ut. Det var modigt – att vara alltför kre- ativ och inte falla domarna i smaken kan straffa sig. Vi valde en design på våra ser- veringsfat där vi ville skapa en juvel, ett smycke.
Fatet är dessutom sam- mansatt av olika delar som kan tas isär och återbrukas i andra sammanhang. En vinkning till återbruk, något som har blivit allt vanligare.
– Hemma ska maten upp- skattas av svenska domare, i Europa av européer och i finalen består juryn av me- riterade domare från hela världen, sammanfattar Gus- tav.
Slutet gott, allting gott. Alla är glada över den fina tävlingsinsatsen – inte minst hunden, som är lycklig att ha husse hemma igen. Han ser nog fram emot att jaga rådjur.
     234
COUNTRY
SMART
  


















































































   232   233   234   235   236