Page 101 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 101

får vara mer än 20 procent och de två tillsammans inte mer än 30 procent. Både Crémanten och Blanquetten lig- ger på sina jästfällningar i minst nio månader och flaskorna snurras för att den återstående jästen ska ligga i flaskhalsen som man sedan avlägs- nar och den slutgiltiga svampformade korken åker på.
Limoux ligger i ett vackert, kulligt och grönt landskap nära medeltids- staden Carcassonne. Här påverkas klimatet av både Medelhavet och At- lanten vilket ger såväl sol som regn i perfekta mängder och de gröna kul- larna skyddar druvorna från de mest extrema väderförhållandena. Det är även Languedocs högsta terroir och
”Limoux ligger i ett vackert, kulligt och grönt landskap nära medeltidsstaden Carcassonne.”
större delen av vinodlingarna ligger på 200 - 450 meterns höjd. Det här ger Limoux ett mikroklimat som är perfekt för att skapa riktigt bra vita
viner. Man odlar sitt vin längs söder- sluttningarna som ger den bästa druv- mognaden och därmed ett vin av hög kvalitet.
Mauzacdruvan mognar sent och skördas när temperaturen börjat sjun- ka i området. Duvorna får en hög sockerhalt som möjliggör en lång- sam jäsning vid låg temperatur där de karaktäristiska aromerna och den naturliga sötman för Mauzac kan ut- vecklas. Det resulterar i en torr, krä- mig struktur, ett fylligt vin med fruk- tig ren smak och en lång full finish. För många är Blanquette oändligt mycket bättre än dess lite mer kända kusin i norr och dessutom sälj den ofta till ett alldeles utmärkt pris.
COUNTRYSMART • VIN
   COUNTRY SMART
101
  

   99   100   101   102   103