Page 102 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 102

COUNTRYSMART • VIN
På den familjeägda vingården Ri- ves Blanques träffar vi paret Jan och Caryl Panman som bott och arbe- tat i många länder innan de slog sig ner strax norr om Limoux. Nu, efter drygt två decennier, är de lika rotade här som deras vinstockar. Det går inte att ta miste på deras passion och kär- lek som de har till både platsen och hantverket att göra vin. Idag är även dottern i huset Xaxa och hennes man involverade i arbetet att producera gårdens prisbelönta vita och mousse- rade viner. De har under de senaste åren rönt stora framgångar och är in- ternationellt hyllade av en samstäm- mig kritikerkår och medaljerna har duggat tätt.
Rives Blanques ligger på en hög platå i foten av Pyrenéerna och omgi- vet av skogsmark i ett otroligt vackert naturreservat, som är skyddat av EU för sin unika kombination av medel- havs och atlantisk flora och fauna.
– Vi har ursprunget och erosionen från Pyrenéerna att tacka för den geo- logiskt rika marken, säger Caryl när hon visar oss runt på gården.
Marken som består av både skiffer, sandsten och kalsten vilket tillsam- mans med de svala nätterna och de perfekta odlingsvillkoren ger en unik terroir. Det gör att de stora vita druv- sorterna i Frankrike, Chardonnay (från Bourgogne), Chenin Blanc (från Loire) och Languedocs egna Mausaz trivs under samma sol, på denna höga terass över Aude-dalen.
Gården drivs helt ekologiskt och druvorna skördas för hand. Inne i det 400 m2 stora källarutrymmet som är temperaturkontrollerat finns en topp- modern utrustning och utrymme för 300 franska ekfat som kommer från 200 år gamla träd. Ekfaten tillverkas av Frankrikes absolut mest förnämsta, François Frères i Bourgogne och Vi- card i Bordeaux. Att lagra på ekfat är inget nytt, det gjorde man redan 900 år före kristus men utmaningen idag är att få ut det bästa av dem för att göra de bästa vinerna. Limoux är det
”Gården drivs helt ekologiskt och druvorna skördas för hand.”
enda området i Frankrike som kräver att deras vita viner skall jäsa och åld- ras på ekfat.
Vi slår oss ner under den stora pla- tanen och Jan har under tiden vi gjort vår rundvandring dukat fram lite lo- kala ostar, bröd och gårdens viner.
– Vi brukade säga att vi ägde den vackraste vingården i världen. Nu säger vi, världens vackraste vingård äger sig själv. Vi är bara dess förvalta- re. Här har generationer odlat, skör- dat och tillverkat vin.
Jan betonar vikten av att arbeta i samklang med naturen, stärka jorden och vinplantorna ekologiskt så att de kan stå emot insekter, svampangrepp och annat påfrestande på ett naturligt sätt. Att hellre få ut en mindre skörd men med en högre kvalitet. Allt för att generationer framåt skall kunna fortsätta arbetet med att tillverka kva- litetsviner.
Så äntligen får vi smaka deras be- römda Blanquette de Limoux som har
   102
COUNTRY
SMART
     100   101   102   103   104