Page 11 - MAX
P. 11

dra. Viktiga byggstenar när en
människa formas, men långt ifrån alla förunnat. I det Bergforska hemmet trodde till och med yngs- te barnet att han blivit förväxlad på BB. Så mås- te ju vara fallet, eftersom de kallade honom Lill- prinsen.
I det ombonade arbetarhemmet fanns mycket värme och ett över öd av pitepalt. Så över ödan- de, att när Kurt i sexårsåldern  ck höra om andra kontinenter där barn svalt, föreslog han att pal- tarna som blev över efter middagen borde skän-
pojkvän Bengt Kuru, som jobbade som utkörare på Top Bryggerier. Ett jobb som Curt älskade – att få åka med bryggarbilen och träffa kunder, både handlare och privata. Man knackade dörr i stu- gorna. ”Ska det vara nå’n dricka idag?”
Curt stortrivdes med att jobba och umgås med de äldre killarna – den småtuffa jargongen med snack om tjejer fascinerade den brådmogne yng- lingen.
Som 12- och 13-åring  ck han betalt sommar-
Gruvarbetarsonen Kurt Melker Bergfors som gick sina egna vägar
ÅRET 1949, DEN 27 FEBRUARI. I Gällivare, vid foten av Dundret, tio mil norr om Polcirkeln, stod månen i ny. Ingegärd, maka till gruvarbeta- ren Melker Bergfors födde en son. Hemma hos sin bror Elis satt fadern och väntade, och när tele- fonen ringde började han dansa av glädje – hans tre döttrar hade fått en lillebror!
De två bröderna begav sig av till BB men blev stoppade i dörren.
”Här får endast barnafadern komma in!”
De kom dock på råd. Med en snabbtänkthet, som måste ha gått i rakt nedanstigande arv till gossebarnet, sa Melker slugt till sjuksystern: ”Jo, men det är ju därför vi är här, för att se vem som är pappan!”
FÖDD I FISKENS TECKEN är man, eller blir man så småningom, medkännande och beskyd- dande, osjälvisk och förstående samt vänlig, en- ligt horoskopet.
GOSSEN DÖPTES TILL KURT MELKER, väx- te upp med sina äldre systrar
Anita, Siv, och halvsyster Gun på pappas sida från ett tidigare förhållande.
Att födas efterlängtad och att få växa upp i ett varmt och kon iktfritt hem ger en
grundtrygghet och en till- små detaljerna som gör det... tro, både till sig själv och an-
Under sitt  ärde skolår ändrade han stavningen av sitt dopnamn från Kurt till Curt. Det är de små,
11
kas till dessa hungrande barn, i stället för att åter serveras ”uppstekt” påföljande dag.
Då ska man veta att palten var piltens älsklings- rätt, i synnerhet när man steker upp dem i mjölk dagen efter.
Redan här anades en osjälvisk läggning. Skoltiden var en ljus period i Kurts uppväxt, han var lång och stark för sin ålder – och hade huvudet på skaft, som man säger. Under sitt fjär- de skolår ändrar han stavningen av sitt dopnamn
Kurt till Curt.
Det är de små, små detaljerna som gör det!
PAPPA MELKER var gruvarbetare liksom farfa- dern Ruben, med arbetsuppgifter som borrare, handlastare och ortdrivare. Arbetet i gruvan var hårt och extremt slitsamt. Melker drabbades av stendammslunga och gick bort 62 år gammal. Farfar Ruben levde 30 år längre, troligen beroen- de på att han arbetade ovan jord och i stället för att röka pipa nyttjade snus och tuggtobak.
Det gängse i Gällivare var att söner till gruv- arbetare följde sina fäder ner
i gruvan efter fullgjord skol- plikt. Pappa Melker ville dock se en mer riskfri framtid för Curt.
EFTER SKOLDAGEN och på sommarlovet var den välväxte pojken oavlönad hjälplastare åt sin syster Anitas


































































































   9   10   11   12   13