Page 12 - MAX
P. 12

jobb på Top Bryggerier, med ansvar för hela glaslagret, där backarna transporterades på rull- band till och från buteljtvätten.
Transportsystemet var i två våningar och det gällde att vara alert och snabb när backarna, inte sällan, tjorvade. Då kunde det köra ihop sig till formliga pyramider av tomglasbackar som riske- rade att krossas.
Curts uppgift var att förhindra att detta in- träffade. Vilket det, trots hans snabba och rådi- ga insatser, ibland gjorde ändå. Han titulerade sig ”krossmästare”, då lagermästar- och bryggmäs- tarposterna redan var besatta.
SPORTINTRESSEN var, förutom brottning, främst hockey i pojklaget, där Curt och kompisen Ulf Hedman  ck sommarträna med A-laget un- der kanadensaren Mike Dieselet.
På sommaren var det också en del fritid och Kurt, som hade kompisar som var några år äld- re, raggade tjejer i sin alldeles egna Simca Vedette Versailles, inköpt för 300 riksdaler och framförd av någon kompis med körkort.
Lyckan blev kortvarig och slutade samma som-
pappa Melkers auktoritet och övertygelse avgjor- de. Han räknade på rak arm upp 12 kamrater som mist livet i gruvan, och även om han själv bara mist ett  nger, ansåg han sonen ämnad ett bätt- re öde.
Statligt är tryggt hävdade han, vilket resultera- de i att Curt senare på hösten 1963 blev brevbära- re på Postverket i Gällivare.
Curt skaffade sig sitt brevbärarjobb genom att varje måndag, när ”drickaturen” gick förbi post- huset, knacka på hos kontrollör Anders Selldén för att höra om det fanns någon ledig tjänst.
”Hade Bergfors möjligen några rekommendatio- ner?”
Curt såg en bekant på gatan som visste vem han var och kunde rekommendera honom.
Så en lördag när Curt passerade Selldéns bo- stad  ck han beskedet att en plats var ledig.
Efter sin uppsägningstid på Top Bryggerier började en fantastisk tid. Tänk bara att få cykla och träna löpning, och få betalt för det!
Den unge mannen var arbetsam: Han kunde sälja en fridag för fem kronor till en kollega, han delade ut Dagens Nyheter på söndagar, och när kollegan i Porjus blev sjuk anmälde han sig som
mar i en  ygande poliskon- troll, med vidare transport till verkstad. Fordon nummer två blev en blå Volvo PV inköpt för en tusenlapp året efter.
Då ska man veta att palten var piltens älsklingsrätt. I synnerhet
de uppstekta delarna...
frivillig att åka dit. Han cykla- de ofta de fem milen hem på sin tävlingscykel.
Men hur han än slet, var utgifterna fortfarande större än inkomsterna, det fanns så mycket en ung man ville ha, och han hade dragit på sig av-
I JUNI MÅNAD 1963 slutade
en lycklig Curt Melker Berg-
fors sin 7-åriga, ofta roliga, folkskoleutbildning och började omgående som hjälplastare på Top Bryggeriers bil, stationerad i Gällivare.
betalningar som i stort sett slukade lönen.
VID 15 ÅRS ÅLDER, och efter ett år i yrkeslivet, började Curt fundera över vilket slags liv han ville leva. Det fanns så många olika sätt: Av alla tusen- tals liv man kan leva, valde han ut tre: Ett bohe- miskt liv, att leva för dagen med sin frihet, Svens- sonlivets trygghet eller den rikes oberoende. Re- dan nu skapade han sitt första koncept – ett slags livskoncept där han bestämde sig för tre saker:
Att bli ekonomiskt oberoende Att hjälp andra människor Att förbli ungkarl till 30
Han slapp kon rmationen. Pappa Melker var nämligen ateist. Tack vare jobbet som hjälplastare slapp han även en månads obligatorisk praktik i Malmberget som skomakarlärling, tänkt som en introduktion till arbetslivet.
Curt hade redan ett jobb och behövde minsann ingen mer praktik!
LÖNEN LÅG UNDER 400 KRONOR i månaden på bryggeriet, och Curt hade kamrater som var 16 år och gick i LKAB’s gruvskola, med en betydligt högre lön. Curt bad att få börja i gruvskolan, men
”Curt var ett yrväder. Och envis som synden.”
Anita Kuru
Syster och anställd
12


































































































   10   11   12   13   14