Page 27 - MAX
P. 27

UNDER TIDEN ritade Gunnar Muskos om gril- len, och i slutet av maj 1971 var det dags att öpp- na. Man  ck hyra till utrymmet i anslutning till grillkiosken och nu kunde man för första gång- en, vid sidan av luckorna, servera gästerna inom- hus. Därmed var det första steget från grillkiosk till restaurang taget.
De hade blivit övertalade att använda svenska fritöser, men det hände att de började brinna, då temperaturen inte var exakt. Vid ett sådant tillfäl- le, och medan brandkåren var uppe på taket och sprutade vatten rakt ner i kanalen, fortsatte för- säljningen trots att personalen stod upp till an- klarna i vatten.
Man  ck ösa vatten med en snöskyffel.
OCH NU DÖK för första gången namnet MAX upp.
Redan när de öppnade i Gällivare hade de fun- derat på namnet, men valde Uno-X-grillen för att alla skulle hitta. Tanken var att droppa ”Uno” när de blivit nog etablerade.
Men folk började höra av sig, och undra varför moset i Piteå inte var lika gott som i Gällivare? De trodde att grillen vid Uno-X i Piteå också tillhörde Curt och Britta, så nu insåg de att de måste byta till ett eget namn.
Med tre enheter var de en liten kedja, och gril- larna i Gällivare och Skellefteå  ck byta namn till MAX.
Redan här är kan man skönja vad som komma skulle. Ett koncept för framtiden höll på att växa fram.
Curt hade redan konstaterat att det var ham- burgaren som var det han skulle bygga vidare på. Övriga rätter var bara för att kunna locka samma kunder till sig  era gånger om dagen. Helt följd- riktigt öppnade man MAX i Luleå med ett tydligt erbjudande:
”1 hamburgare eller 1 cheeseburgare eller 1 ägg- burgare tillsammans med läsk eller lättöl för 1 riks- daler”.
Först långt senare insåg Curt att han faktiskt skapat det första ”Målet”, även om inte någon pommes fanns med. Och Det här med riksdaler hade han Curt lånat från sitt favorithotell Vassa- ra i Gällivare, som annonserade ut ”Grisfest för 19 riksdaler”.
OCH FOLK VAR SOM TOKIGA. Många köpte upp till tio ”mål”, så det blev fruktansvärda köer. Nästa dag var man tvungen att sätta upp en lapp om att man bara  ck köpa max tre mål.
Kampanjen pågick en fredag-lördag-söndag och blev minst sagt en succé. Nu visste luleborna var MAX låg.
Hur Max blev
1963, FJORTON ÅR GAMMAL, läste Curt Bergfors en artikel i dåtidens stora ungdomstidning Bildjournalen en arti- kel om den begåvade svenske skådespe- laren Max von Sydow *), som blivit ett internationellt namn genom rollen som Antonios Block, den blonde riddaren som spelade schack med döden i Inge- mar Bergmans prisade  lm ”Sjunde in- seglet”.
Curt, som funderat på att skaffa sig ett alias, något i stil med Maximillian eller Maxwell, tyckte att Max var ett lockande alternativ.
ETT ÅR SENARE reste Curt med Nord- pilen, på väg från Gällivare till Stock- holm, tillbaka till jobbet som utlånad brevbärare på Lidingö.
Han satt och funderade över sitt namn. Han var inte nöjd med sina smek- namn; Kurre, Kuba och Kuben.
Där på tåget bestämde han sig. När vagnen ryckte till och stannade vid Stockholm Central, klev Curt Melker Bergfors av, men hans tilltalsnamn skul- le hädanefter vara Max!
FÖGA VISSTE HAN DÅ (eller någon annan heller för den delen), att han i det ögonblicket gav namnet åt Sveriges för- sta hamburgerkedja.
*) Max von Sydow, född 1929, är i dag en internationella storstjärna. Hans senaste roller har varit som Lord San Tekka i ”The Force Awakens” (Star Wars) och Three-By- ed Raven i ”Games of Thrones”.
27


































































































   25   26   27   28   29