Page 24 - DBFM in exploitatie e-booklet
P. 24

Grote, langdurige contracten vereisen behoorlijk veel rapportage. Controle is belangrijk, echter is er geen sprake van overkill. Te veel detailinformatie kan daarbij ook nog eens het overzicht vertroebelen of focus verminderen op de zaken waar het werkelijk over zou moeten gaan. Wat hebben contractpartners met andere woorden echt nodig om met elkaar goede sturing op het project te krijgen zonder te verworden tot ‘spreadsheet’ fabrieken en verwerkers? De vraag is daarmee hoe de rapportage zinvol kan bijdragen aan de (dagelijkse, concrete) projectsturing. Hebben wij in het verleden niet zaken bedacht die nu wellicht minder relevant zijn? Weten we überhaupt wat er met alle geproduceerde rapportages gebeurt? De feedback was in ieder geval dat dit lang niet altijd het geval is: voor wie en met welk doel worden die tabellen en overzichten dan geproduceerd?
Een ‘populair’ onderwerp bleken de ISO vereisten te zijn. Die worden door diverse marktpartijen als ‘overdreven’ gezien terwijl verschillende Rijkswaterstaters zich afvragen wat de eigen organisatie op haar beurt met al die informatie doet. Daarmee is duidelijk dat het gewenst is nut en noodzaak inzichtelijk te maken (of te herbevestigen) met wellicht de mogelijkheid om ook op dit gebied te rationaliseren.
9. Impuls risico management
Risico’s hebben aan beide kanten niet zelden een andere betekenis en impact. Ook zijn er risico’s die slechts voor óf de markt óf Rijkswaterstaat optreden. Het is daarom belangrijk van elkaar te snappen hoe die risico’s er bij de ander uitzien. Ze hebben
___________________________________________________________________________
  24





























































































   22   23   24   25   26