Page 22 - DBFM in exploitatie e-booklet
P. 22
In de praktijk komt het echter voor dat het contract (lees gewenste beschikbaarheid) tóch optimale veiligheid in de weg staat omdat bijvoorbeeld sprake is van kortingen als bepaalde werkzaamheden niet (tijdig) in (vermeende?) ‘daluren’ worden uitgevoerd. Het contract wint dus soms toch.
De link met de eerdere issues is ook hier weer gemaakt doordat een daluur van 10 jaar geleden nu wellicht helemaal geen daluur meer is of precies omgekeerd. Er blijkt behoefte te bestaan aan best practices op dit gebied: hoe creëren we uniformiteit in aanpakken, hoe voorkomen we dat er onbedoeld financiële belangen mee gaan spelen en dan niet alleen in de zin van meerkosten maar wellicht ook via minderkosten voor een partij, doordat bijvoorbeeld nu wél extra werkruimte in uren en/of meters inclusief minder beschikbaarheid wordt toegestaan?
Dit opgemerkt hebbende, is het helder dat vele projecten mooie stappen op veiligheidsgebied hebben gemaakt. Te denken valt aan gezamenlijke veiligheidsrondes en -sessies, vierkante afsluitingen, enzovoorts. Andermaal voldoende aanleiding om van elkaar te leren en samen wegen te vinden om potentieel snel en efficiënt te blijven realiseren.
7. Projectrendement/ bedrijfsvoering optimaliseren
In de exploitatiefase zitten partijen (nog) meer in budgetten vastgeklonken dan in de realisatiefase. Dat geeft druk. Rijkswaterstaat wil niet meer uitgeven dan begroot en marktpartijen lopen aan tegen
___________________________________________________________________________
22