Page 14 - Nr4_2017
P. 14

MRT-bild av människohjärna.
På jakt efter biomarkörer för OCD
Vilka är sjukdomsmekanismerna bakom OCD? Är det möjligt att med ett enkelt test avgöra om en person har OCD? Kommer det i framtiden att erbjudas andra, mer förfinade behandlingsmöj- ligheter än de som erbjuds idag? För att kunna svara på frågor som dessa krävs det något som finns när det gäller somatiska sjukdomar: biomarkörer.
Sannolikheten är stor för att det finns en rad olika sjukdomsmekanismer bakom OCD. Det är därför kanske inte så kons- tigt att olika personer svarar så olika på de behandlingar som i dag står till buds. För alla de som inte blir hjälpta av da-
gens läkemedel och psykoterapier, och naturligtvis även för deras anhöriga, står hoppet till att det tas fram nya behand- lingsformer. Vägen dit är förmodligen lång och det understryker nödvändighe- ten av fördjupade kunskaper om sjukdo- mens bakomliggande mekanismer.
En av stötestenarna när det gäller psykis- ka störningar/sjukdomar är att det – till skillnad från när det rör sig om fysiska sjukdomar, som gulsot, diabetes eller cancer – saknas laboratorietest och av- bildningsmetoder som kan användas för diagnosticering.
För att råda bot på denna brist är ett av de områden man forskar inom just att finna så kallade biomarkörer. En biomarkör är
en egenskap – den kan vara av anatomiskt, biokemiskt eller fysiologiskt slag – som kan mätas, och som indikerar om en per- son löper risk att få eller har en sjukdom och som eventuellt också kan ge informa- tion om hur allvarlig sjukdomen är. I bäs- ta fall kan en biomarkör också användas för att välja rätt behandlingsmetod eller utveckla individualiserade behandlingar, för att övervaka behandlingen och för att förutse risker för återfall.
Beroende på vilket slags biomarkör det rör sig om, sker insamling och analys på olika sätt. Det kan röra sig om att mäta en substans i blodprov eller prov från cere- brospinalvätskan, och det kan handla om genetiska test, hjärnavbildningar eller en kombination av olika metoder.
14 NYTT OM OCD 4/2017


































































































   12   13   14   15   16