Page 16 - Nr4_2017
P. 16
Bilden visar en DNA-sekvens, dvs. i vilken ordning de fyra så kallade kvävebaserna (adenin, tymin, cytosin och guanin) som bygger upp DNA-molekylen kommer. (I bilden på sid. 13 utgör kvävebaserna ”stegpin- narna” i den spiralvridna stegen.
en radioaktiv markör. Markören sänder ut gammastrålar, som kan liknas vid röntgenstrålar, och dessa detekteras av en scanner.
En radioaktiv markör som kallas [123I] - beta-CIT har hög bindningsförmåga till transportproteinet för serotonin. Genom att använda denna markör tittade man i en SPECT-studie på transportproteinet för serotonin hos personer med OCD, innan och efter 1 års behandling med ci- talopram (SSRI-preparat). Det man fann var att ju större mängd av transportörerna som hade citalopram bundet till sig, desto bättre var behandlingsresultatet.
I en metaanalys (se Faktaruta) som gjor- des för att sammanfatta resultat från både PET- och SPECT-studier, med avseende på hjärnaktivitet vid OCD, fann man att de områden där skillnader kunde konstateras mellan patienter och kontrollpersoner var orbitofrontala cortex (del av pannloben) delar av svanskärnan (del av striatum, som i sin tur är en del av basala ganglierna), och talamus (del av mellanhjärnan).
Förhoppning
I den här artikeln har vi – genom ett ax- plock av resultat från studier inom gene- tik och hjärnavbildning – försökt ge en bild av vilken typ av forskning som be- drivs när det gäller OCD. Forskning på- går också inom områden som neurokemi, neurofysiologi och neurokognition. Detta hoppas vi kunna skriva om i ett komman- de nummer av Nytt om OCD. Förhopp- ningen är att det ur all denna forskning så småningom ska utkristallisera sig bio- markörer som kan användas vid diagnos- ticering och behandling av OCD.
Text: Lars Ekvall
Metaanalys är en studie av vetenskap- liga publikationer, med syfte att dra slutsatser om den samlade vetenskapliga litteraturens gemensamma slutsats, så- ledes en studie av studier.
Vid aktiveringen äger en generell ökning av syrehalten i området rum. Ökningen av syrehalten i blodet modifierar blodse- rumets magnetiska egenskaper och leder till ökad signal i fMRI.
Ett vanligt sätt att analysera den neurala grunden till OCD är att använda sig av symptomprovokation, vilket innebär att man med hjälp av olika stimuli (till ex- empel känsloframkallande bilder) medve- tet utlöser ett visst beteende eller en viss reaktion hos någon, till exempel symptom på en sjukdom som man misstänker hos en patient.
I en fMRT-studie där man använde sig av symptomprovokation fann man till exem- pel att provokationen hos OCD-patienter åtföljdes av deaktivering av vissa delar av hjärnan (svanskärnan och pre-frontala cor- tex) och en hyperaktivering av andra (sub- talamiska kärnan och skalkärnan), vilket inte var fallet hos friska kontrollpersoner.
I en annan studie där man använde sig av fMRT lät man personer med OCD och kon- trollpersoner titta på olika känsloframkal- lande (tvätt-relaterade, kontroll-relaterade, samlar-relaterade och aversiva, icke-sym- tom-relaterade) och neutrala bilder. Hos både personer med OCD och kontrollper- soner aktiverades delar av hjärnan som ti- digare kopplats till OCD. Aktiveringen var dock signifikant högre hos de med OCD. Det man också kunde iaktta var att aktive- ringen av olika områden i hjärnan såg olika ut beroende på vilken typ av bilder som
visades. Detta tolkades som att OCD even- tuellt bör klassificeras som ett spektrum av flera potentiellt överlappande syndrom sna- rare än som ett syndrom.
Positronemissionstomografi (PET) och enkelfotonemissionstomografi (SPECT) Positronemissionstomografi (PET) är en av- bildningsteknik som bygger på användning av isotopmärkta preparat, så kallade radio- aktivt markörer. Genom att fästa radioak- tiva markörer på molekyler som kroppen känner igen, till exempel ämnen som liknar dopamin och serotonin, kan man få den ra- dioaktiva partikeln att fästa sig till mycket specifika regioner i kroppen. Tekniken gör det möjligt att ta fram tredimensionella bil- der av ämnesomsättningen i hjärnan och att se hur olika substanser, exempelvis signal- substanser, rör sig i kroppen.
En PET-studie som genomförts visade bland annat på ett samband mellan den hastighet med vilken serotonin bildas och svårighetsgraden av OCD (ju högre hastighet desto svårare symtom), vilket tolkades som att ökad överföring av sero- tonin mellan nervcellerna kan vara en av sjukdomsmekanismerna vid OCD.
Enkelfotonemissionstomografi (SPECT) är en undersökningsmetod som ger tredi- mensionella bilder av fysiologiska funk- tioner i olika organ och vävnader. Me- toden gör det möjligt studera kemiska reaktioner som äger rum i kroppen. Innan en undersökning injiceras personen med
16 NYTT OM OCD 4/2017