Page 171 - sce smart
P. 171

חוברת תקצירים הנדסה כימית | מסיימי תשפ״ג
הכנת מערכת קטליזה הטרוגנית המבוססת על פוליסכרידים וזרז פלדיום לתגובת סוזוקי
פרויקט 006-CHE
מאת: אסתי ממיסטבלוב; estiml3031@gmail.com
בהנחיית: ד"ר אייל צור
SCE המכללה האקדמית להנדסה אשדוד, המחלקה להנדסה כימית, קמפוס אשדוד
קטליזה הומוגנית- קטליזה בה הקטליזטור מצוי באותה פאזה של הסובסטרט והתוצרים. חסרונה הוא שקיים קושי בהפרדת הקטליזטורים, מתוצרי התגובה, על מנת למחזרם , ובנוסף קיים קושי בניקיון התוצר הסופי. בקטליזה הטרוגנית, הקטליזטור מצוי בפאזה נפרדת ולכן הזרז לא מתקבל בתוצר הסופי וכך לתוצר יש דרגת
ניקיון גבוהה יותר ויש חסכון בעלויות הניקוי. מטרת הפרויקט הינה הכנת מערכת קטליזה הטרוגנית ובדיקת יעילותה. בפרויקט זה השתמשנו בפוליסכרידים מסוג קרגיננים (המופקים מאצות ים אדומות) אליהם קשרנו זרז פלדיום ע״י חיבורו לליגנד שיקשר בינו לפוליסכריד. תגובת המודל שבחרנו הינה תגובת הצימוד סוזוקי. יתרונות המערכת ההטרוגנית:
1. שימוש בביופולימר- מערכת ירוקה וידידותית לסביבה. 2. היכולת למחזר את הקטליזטור. 3. הפרדה בין הזרז והתוצרים במערכת.
המשתנים שנבדקו: 1. השפעת סוג הפוליסכריד על עמידות הספוג והיפוך התגובה- Iota ,Kappa ,Lambda ו-Alginate . 2. השפעת ריכוז הפוליסכריד על יעילות הספוג- 1% ו- 2%.
3. השפעת סוג הליגנד על יכולת ההיקשרות שלו לפוליסכריד והיפוך התגובה- TPPTS ,Phens ו-
.TXPTS
מתוצאות הפרוייקט עולה כי למערכת ההטרוגנית היפוך תגובה גבוהה יותר מהמערכת ההומוגנית, לכן הכלאת הקטליזטור בספוג אכן מייעלת את המערכת. המערכת בשילוב הליגנד TXPTS והפוליסכריד Lambda בריכוז 1%, היא היעילה ביותר. ישנה שמירה על היפוך התגובה במהלך תהליך המחזור ודליפה נמוכה יחסית לספוג זה ביחס לשילובים האחרים.
171





















































































   169   170   171   172   173