Page 9 - Altrobiografie
P. 9

leerde mij de Russische klassieken kennen. Een wat oudere kennis – zijn naam ben ik vergeten - leefde met de “Ideeën” van Multatuli. - Oom Jan, toen loketbeambte, later werd hij arts, bracht mij het plezier in de wiskunde bij. Mijnheer Klaassen, mijn onderwijzer speelde viool in de klas. Weten en kunst waren in dat milieu dingen die veroverd moesten worden. Ze namen de plaats in van die van voetbal of politiek bij de meeste buren: Ze werden met veel passie omarmd zij het niet altijd met veel verstand van zaken.
Van al die amateurs was mijn vader wel de meest enthousiaste. De bacteriënjagers (Kruif 1939) waren zijn passie. Bij ons thuis namen Pasteur en Koch de plaats in van Faas Wilkes en vadertje Drees in de families van mijn vriendjes. Hij had eens een microscoop op de kop getikt en daaromheen had hij een laboratorium ingericht in de slaapkamer. Of, liever: Mijn ouders sliepen in zijn laboratorium. Hij richtte de Nederlandse Vereniging voor Microscopie op, wat hem in contact bracht met mensen van het fysiologisch laboratorium in Amsterdam (UVA). Dat leidde ertoe dat hij in 1947 zijn baan bij de telefonie verwisselde voor die van instrumentmaker bij dat laboratorium. Op zijn 50ste ging hij biologie studeren,
wat culmineerde in zijn promotie toen hij zeventig jaar oud was.
Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat een onevenredig deel van zijn karige weekloon in zijn hobby’s ging zitten en veel aandacht voor zijn kinderen bleef er ook niet over, maar ja, je kunt niet alles hebben – of eigenlijk, we hadden wel bijna alles maar het was mijn moeder die daarin voorzag.
Dat ik medicijnen zou gaan studeren stond dus in de sterren en dat ik eerder in het onderzoek zou gaan dan in de praktijk eigenlijk ook.
Leiden
In de zomer van 1962 stond in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een advertentie voor de positie van researchbiochemicus bij de afdeling hemostase en trombose in Leiden. Op 1 oktober 1962 ben ik daar begonnen om het vakgebied niet meer te verlaten.
Als Amsterdammer ging ik met een lichte achterdocht naar het deftige Leiden. Geheel ten onrechte, want vanaf de eerste dag bleek de sfeer daar uiterst hartelijk.
Fredi Loeliger 6(1924-2017) had een kleine maar goed georganiseerde afdeling. Hij verzorgde de klinische consulten, de laboratoriumdiagnostiek, de trombosedienst en de
6 Prof. Dr E.A.Loeliger hematoloog, Leiden, 1924-2017
9


































































































   7   8   9   10   11