Page 152 - In de ban van bloedstolling
P. 152
pil de kans op trombose meer dan enige andere risicofactor. Samen met nog andere risicofactoren, zoals roken en weinig lichaamsbeweging, kan pilgebruik ertoe leiden dat vrouwen al op jonge leeftijd met trombose en zelfs dodelijke longembolie te maken krijgen.
Leiden als wereldstad in het stollingsonderzoek
In Leiden bleek de wisselwerking tussen laboratorium en kli- niek van onschatbare waarde. Onderzoek werd aanvankelijk verricht naar behandeling op het gebied van antistolling en hemofilie. Loeliger maakte zich sinds de begindagen van de trombosediensten hard voor accurate stollingstesten. Velt- kamp verrichtte grensverleggend werk naar erfelijkheid en pa- tiëntenstudies. Bovendien bracht Hemkers ontdekking van en- zymcomplexen een omslag in het begrip van het stolllingpro- ces. Uit deze traditie waarin klinische studies werden verbon- den aan de biochemie ontstond uiteindelijk onderzoek van wereldformaat naar genetische oorzaken van trombofilie. Fac- tor VLeiden vereeuwigde de naam van de sleutelstad in de we- reld van het stollingsonderzoek. Tot op de dag van vandaag speelt het Leids Universitair Medisch Centrum een hoofdrol in onderzoek naar de rol van erfelijke en omgevingsfactoren bij tromboseneigingen.
Ook het Gaubius Instituut bracht Leiden, vaak in samenwer- king met het AZL, drie decennia lang bekendheid. Samen met het Vlaamse Leuven werden hier studies opgezet naar dat an- dere cruciale onderdeel van de hemostase: de fibrinolyse – het oplossen van stolsels.
128