Page 182 - In de ban van bloedstolling
P. 182

met antistoffen – een techniek die is ontwikkeld in de immuno- logie. Antistoffen zijn eiwitten die hechten aan lichaamsvreem- de stoffen of organismen, die antigenen worden genoemd. Door middel van deze reactie kunnen indringers door het af- weersysteem worden herkend om onschadelijk te worden ge- maakt. Onderzoekers maken van deze eigenschap van antili- chamen gebruik om eiwitten te merken en zo waarneembaar te maken.
Antilichamen worden eerst opge-
wekt door bijvoorbeeld bij een konijn
het te onderzoeken eiwit in te spui-
ten. Het lichaam van het proefdier zal
dan antistoffen aanmaken, die spe-
cifiek zijn aan dat eiwit. Dan zuive-
ren onderzoekers het antilichaam en
merken het door er bijvoorbeeld een
fluorescerende stof aan te hechten.
Als er dan een dun plakje te onderzoeken weefsel in contact wordt gebracht met dit antilichaam zal overal waar het speci- fieke eiwit zit fluorescentie ontstaan.
Met de elektronenmicroscoop kan een veel gedetailleerder beeld worden verkregen, omdat de resolutie veel hoger is dan van een lichtmicroscoop. Aangezien fluorescentie het eiwit bij elektronenmicroscopie niet zichtbaar maakt, worden antilichamen gelabeld met een ijzerhoudend eiwit of worden ze gehecht aan microscopisch kleine goudbolletjes. Door deze binding aan metalen zijn antilichamen, en dus de te onderzoeken eiwitten, wel duidelijk te onderscheiden onder de elektronenmicroscoop.
158


































































































   180   181   182   183   184