Page 348 - Bloedstollig en bloedingsneiging
P. 348
336 Bloedstolling en bloedingsneiging
eerste trombosedienst, prof. Jordan. Sinds 1981 hebben een tiental personen deze Jordan-prijs ontvangen: Han Roos (1981), Fredi Loeliger (1981), Joop Meilof (1986), Anke Rot (1991), Tineke Gerrits (1994), Conny van Dijk (1996), Henk Schippers (1996), Jeanne Stibbe (2001), Anke van Geest (2006), Ton van den Besselaar (2011), Odette Paauwe-Insinger (2013), Felix van der Meer (2015) en Ron van ’t Land (2015).
Kadertekst XX.1
Odette Paauwe-Insinger
Odette Paauwe-Insinger heeft een lange carrière gehad in de T&H-wereld. In 1968 begon die loopbaan als secretaresse van klinisch chemicus W.A.L. Dekker in Leiden, die destijds een bekendheid was in de laboratoriumwereld. Later deed zij op een andere afdeling para- medisch werk en had in die tijd veel contact met de Leidse trombosedienst. Daarna werkte ze in de operatiekamer waar zij zich de nieuwe computerautomatisering eigen maakte. Na een tussenstap van twee jaar in de Buitenkliniek in Noordwijk, een onderafdeling van het LUMC, solliciteerde zij naar de functie van secretaresse bij de Federatie van Nederlandse Trombosediensten (1980). Dat ze thuis was in de stollingswereld was een enorme pré en bijna per direct werd ze aangenomen.
In 1999 werd Paauwe-Insinger directeur van de FNT en de Trombosestichting Nederland, een duale baan. Aan de ene kant verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg (FNT) en aan de andere kant commercieel denken voor de fondsenwerving ter financiële ondersteuning van het wetenschappelijk onderzoek (TSN). De fondsenwerving van de TSN leidde soms tot onbegrip tussen de leden van de FNT en de TSN. Bij gelegenheid van het zilveren jubi- leum van Paauwe-Insinger bij de FNT / TSN in 2005 kon zij er tevreden op terugzien dat de FNT, de leden-trombosediensten en de Trombosestichting Nederland ‘in de loop van de jaren meer naar elkaar zijn toegegroeid en dat er meer bereidheid is ontstaan de handen in één te slaan voor dit doel [van fondswerving].’3
In 2013 verliet zij de FNT in verband met pre-pensionering. Op haar advies werd de di- rectiefunctie FNT-TSN gescheiden over twee personen en werd Paauwe-Insinger op haar verzoek voor 50% aangesteld als directeur bij de Trombosestichting Nederland. Per 1 ja- nuari 2015 werd zij benoemd tot directeur-bestuurder TSN en trad het bestuur terug in een Raad van Toezicht model.
De Federatie is voorts behulpzaam bij het publiceren van proefschriften die specifiek van belang zijn voor de trombosediensten. Er wordt door de FNT dan een kleine financiële bij- drage geschonken aan de promovendus. Voorwaarde voor deze regeling is dat de inhoud van het proefschrift van waarde moet zijn voor de medisch leiders van de Nederlandse trombo- sediensten. In dat geval koopt de FNT, naast de verstrekte subsidie, een aantal proefschriften aan tegen kostprijs en verspreidt deze onder haar leden.
Vanuit de FNT zijn opleidingen voor medewerkers (medisch en paramedisch) ontwikkeld. Zo verscheen in 2010 de richtlijn ‘De kunst van het doseren: richtlijn, leidraad en informatie voor het doseren van vitamine K-antagonisten: de “state-of-the-art” voor antistollingsbehan- deling met VKA’s in Nederland’.4 Dit consensusdocument was tot stand gekomen op basis van een Amerikaanse studie en Nederlands overleg in een medische consensus-commissie van het CBO. Jaarlijks wordt een landelijke nascholingsdag voor trombosedienstmedewerkers ge- organiseerd en is er een applicatiecursus voor doseerartsen. Daarnaast zijn er opleidingen voor de medewerkers voor het trainen van patiënten op zelfmeting en het zelfdoseerprogramma, en