Page 10 - Demo
P. 10
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
1.1 Η απόδοση των εργαζομένων
Με τον όρο απόδοση εννοείται το έργο που παράγεται σε σχέση με την προσπάθεια που απαιτήθηκε. Η αξιολόγηση της απόδοσης στοχεύει στην παροχή πληροφοριών στην επιχείρηση, σχετικά με το πόσο ικανοποιητικά εκτελεί ένας υπάλληλος την εργασία του. Η αξιολόγηση αποτελεί ένα μέρος της ευρύτερης διαδικασίας διαχείρισης της απόδοσης. Η εκτίμηση της απόδοσης αφορά τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την απόδοση κάθε υπαλλήλου ώστε να ανταμείψουν τους πιο αποτελεσματικούς, να βελτιώσουν την απόδοσή τους οι αναποτελεσματικοί και επιβάλλουν κυρώσεις κατά των υπαλλήλων με πολύ χαμηλή απόδοση (Noe and Hollenbeck, 2007).
Με τη μέτρηση της απόδοσης των εργαζομένων οι μάνατζερ οδηγούνται σε συμπεράσματα τα οποία οφείλουν να διαχειριστούν με σκοπό το όφελος της επιχείρησης. Ο σκοπός διαχείρισης της απόδοσης μπορεί να είναι ο στρατηγικός στόχος δηλαδή να δει ο μάνατζερ κατά πόσο είναι συνδεδεμένες οι δραστηριότητες των υπαλλήλων με τους στόχους του οργανισμού. Επίσης ο διοικητικός στόχος ο οποίος αφορά τη διαχείριση των αποδοχών όπως αυξήσεις, προαγωγές αλλά και την παραμονή ή μη ενός υπαλλήλου στον οργανισμό. Τέλος να προσπαθήσει μέσω της διαδικασίας της ανάδρασης απόδοσης κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων που υστερούν (Noe and Hollenbeck, 2007).
1.2 Κριτήρια μέτρησης της απόδοσης
Για την μέτρηση της απόδοσης η οποία είναι σημαντική για την επιχείρηση υπάρχουν ορισμένα κριτήρια υστερούν (Noe and Hollenbeck, 2007). Αυτά είναι πρώτον η στρατηγική αντιστοιχία, που είναι ο βαθμός στον οποίο το σύστημα διαχείρισης της απόδοσης εκμαιεύει μια εργασιακή απόδοση που συνάδει με τη στρατηγική, τους στόχους και την κουλτούρα της επιχείρησης. Δεύτερον η εγκυρότητα, που είναι ο βαθμός στον οποίο μια μέτρηση της απόδοσης αξιολογεί όλες τις συναφείς και μόνον αυτές τις πτυχές της απόδοσης και δεν παρουσιάζει ελλείψεις. Τρίτο κριτήριο είναι η αξιοπιστία που είναι κατά πόσο η συνοχή μιας μέτρησης της απόδοσης είναι απαλλαγμένη από τον παράγοντα σφάλμα. Ένα κριτήριο επίσης σημαντικό είναι η αποδεκτικότητα, που είναι κατά πόσο μια μέτρηση απόδοσης θεωρείται ικανοποιητική ή επαρκής από αυτούς που τη χρησιμοποιούν. Το τελευταίο κριτήριο αφορά τη συγκεκριμενοποίηση δηλαδή το βαθμό στον οποίο μια μέτρηση απόδοσης παρέχει λεπτομερή καθοδήγηση στους υπαλλήλους για το τι ακριβώς αναμένεται από αυτούς και πώς αυτοί να ανταποκριθούν στις αντίστοιχες προσδοκίες.
1.3 Η αξιολόγηση προσωπικού
Η αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού είναι μια συστηματική διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις αξιολογούν τις ατομικές επιδόσεις των εργαζομένων κατά την εκτέλεση της εργασίας και τις δυνατότητες εξέλιξης τους. Η πραγματοποίηση της αξιολόγησης γίνεται από τον άμεσο προϊστάμενο του εργαζόμενου ο οποίος και ο ίδιος υπόκειται σε παρόμοια αξιολόγηση από τους ανωτέρους του. Στις σύγχρονες επιχειρήσεις συμβαίνει και το αντίστροφο δηλαδή η αξιολόγηση του προϊστάμενου από τους υφιστάμενους του.
Ένα σωστά δομημένο σύστημα αξιολόγησης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ευνοήσει πολύ μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι όταν ένας υπάλληλος προσπαθεί να επιτύχει τους επαγγελματικούς στόχους που ο ίδιος προσωπικά έχει θέσει