Page 11 - Demo
P. 11

 στον εαυτό του, την ίδια στιγμή ωφελεί και την επιχείρηση διότι εξυπηρετεί και τους δικούς της στόχους. Επίσης υπάρχει ενθάρρυνση και ανάπτυξη των ιδίων των εργαζομένων(Noe and Hollenbeck, 2007).
Σύμφωνα με τους Παπαλεξανδρή και Μπουραντά (2003) η αξιολόγηση προσωπικού χρησιμεύει βασικά στο να καθορίζονται οι στόχοι απόδοσης και ανάπτυξης του εργαζόμενου και να εντοπίζονται οι εκπαιδευτικές του ανάγκες. Επίσης χρησιμεύει για την προσαρμογή της αμοιβής του εργαζόμενου με την απόδοσή του καθώς και για να ενημερώνεται ο εργαζόμενος σχετικά με την επίδοσή του γιατί πρώτον το έχει ανάγκη κι έπειτα αν δεν γνωρίζει τις προσδοκίες του ανωτέρου του είναι δύσκολο να βελτιωθεί. Τέλος με την αξιολόγηση διευκολύνεται και το σύστημα επιλογής προσωπικού.
Σύμφωνα με τους Werther & Davis (1996) η αξιολόγηση είναι χρήσιμη γιατί βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας και στην τοποθέτηση του υπαλλήλου στην καταλληλότερη θέση. Επιπλέον ανάλογα με τα αποτελέσματα της επίδοσης, οι εργαζόμενοι οδηγούνται είτε σε εκπαίδευση είτε σε ανάπτυξη και προσφέρεται ισότητα και δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αξιολόγηση βοηθά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
4. Ποιοι αξιολογούν την απόδοση των εργαζομένων
Στο παρελθόν η αξιολόγηση ήταν αρμοδιότητα μόνο των προϊσταμένων όμως αυτό σήμερα δεν ισχύει. Η αξιολόγηση της απόδοσης μπορεί να πραγματοποιηθεί (Ζαβλάνος 2002) από τον προϊστάμενο που είναι η πιο συχνή πηγή σε ότι αφορά την πληροφόρηση σε σχέση με το πόσο αποδοτικός είναι ένας υπάλληλος λόγω του γεγονότος ότι είναι γνώστης των όσων η εργασία απαιτεί και επίσης παίζει και αποφασιστικό ρόλο στο καθορισμό της αμοιβής του προσωπικού. Επίσης πραγματοποιείται από τον ίδιο τον εργαζόμενο με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, για να δει η επιχείρηση πως αξιολογεί ο ίδιος ο υπάλληλος τον εαυτό του δηλαδή την αντικειμενικότητά του. Ακόμη μπορεί να πραγματοποιείται αξιολόγηση μεταξύ των συναδέλφων δηλαδή ο ένας συνάδελφος αξιολογεί τον άλλον κάτι που βέβαια προϋποθέτει την ύπαρξη καλού κλίματος μεταξύ των συναδέλφων αλλά και από τον υφιστάμενο στον μάνατζερ γιατί οι υφιστάμενοι είναι οι πιο κατάλληλοι να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες των μάνατζερ. Τέλος η αξιολόγηση μπορεί να γίνει κι από τους πελάτες όταν πρόκειται για επιχείρηση με αντικείμενο την εξυπηρέτηση πελατών, γιατί οι πελάτες εκφράζοντας την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκειά τους από μια επιχείρηση βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση των ικανοτήτων και συμπεριφορών των εργαζομένων
1.5 Χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης
Για να είναι αποτελεσματικό ένα σύστημα αξιολόγησης ( Παπαλεξανδρή και Μπουραντάς, 2003) θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και σαφές σε όλους δηλαδή να παρέχει την ικανότητα κατανόησης των εννοιών των κριτηρίων αξιολόγησης και των μεθόδων εκτίμησης – μέτρησης αυτών. Επίσης θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της εταιρίας δηλαδή τη φύση των δραστηριοτήτων της, τη σύνθεση των εργαζομένων, την τεχνολογία που η εταιρία χρησιμοποιεί και τη στρατηγική της κλπ. Σημαντικό είναι να είναι αποδεκτό από τους αξιολογούμενους αλλά και αξιόπιστο και όσο γίνεται αντικειμενικό, εννοώντας ότι θα είναι ικανό να προσδιορίσει με σαφήνεια τις διαφορές των επιδόσεων διαχρονικά για έναν εργαζόμενο ή μεταξύ εργαζομένων την ίδια χρονική περίοδο. Ένα αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης οφείλει να είναι εστιασμένο ώστε να προσδιορίζονται περιοχές βελτίωσης και ανάπτυξης, δηλαδή να δίνει την ικανότητα καθοδήγησης και ανάπτυξης των αξιολογούμενων για βελτίωση των αδυναμιών και ασθενών τους σημείων και τέλος να είναι αποδοτικό για την επιχείρηση, δηλαδή ωφέλιμο και από την κοστολογική του πλευρά.




























































































   9   10   11   12   13