Page 13 - Demo
P. 13

 Το συμπέρασμα που προκύπτει από την προσέγγιση Souza-Poza είναι ότι ο χαμηλός βαθμός ικανοποίησης που παρατηρείται κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχει άμεση σχέση με τις χαμηλές εισροές της εργασίας έναντι των εκροών . Αντιθέτως χώρες όπως Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία παρουσιάζουν υψηλή ικανοποίηση από την εργασία τους κάτι που δηλώνει ότι οι εκροές είναι αυξημένες σε σχέση με τις εισροές. Υψηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης επίσης παρατηρούνται και στην Αμερική σε αντίθεση με την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία όπου δίνεται η αντίστοιχη εξήγηση που δόθηκε και παραπάνω.
Oι οικονομολόγοι τα τελευταία είκοσι έτη δίνουν μεγάλη σημασία στο βιοτικό επίπεδο, το οποίο στην μικροοικονομική θεωρία σύμφωνα με τον Pareto παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι η κοινωνικότητα του ατόμου μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις επιβαρυντική. Ο Freeman (1978) μελέτησε τη σχέση που έχει η συμπεριφορά του εργαζόμενου στην αγορά εργασίας με την εργασιακή ικανοποίηση και υπογράμμισε τη σημασία της διενέργειας ερευνών που αφορούν την εργασιακή ικανοποίηση δεδομένου ότι το μέγεθος της επιρροής της στην οικονομική ζωή, δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μελέτες βασισμένες σε αντικειμενικές μεταβλητές. Ο Kahneman (2002) ισχυρίζεται ότι η ικανοποίηση που αισθάνεται ένας άνθρωπος συνήθως τον ωθεί να αποδώσει μεγαλύτερο βάρος στο γεγονός που έχει πιο υψηλή ένταση σε σύγκριση με αυτό που έχει χαμηλότερη ένταση. Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα άποψη έγινε από τον Easterlin στον τύπο ( The Economic Journal, 111, 2001) η οποία αναφέρει ότι οι άνθρωποι είναι ευπροσάρμοστοι σε καταστάσεις καινούριες όπως για παράδειγμα αύξηση στο εισόδημά τους, απλά μεταβάλλοντας τις προσδοκίες τους. Όταν αυτό παρατηρείται άτομα υγιή τα οποία ζουν σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο και πλούτο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ικανοποιημένοι για κάποια δεδομένη χρονική περίοδο και όχι συνολικά στο χρόνο.
Ο Easterlin (1974) υποστηρίζει ότι οι διαφορές που παρατηρούνται στο εισόδημα ανάμεσα σε διαφορετικά κράτη δεν είναι ο λόγος που προκαλεί ικανοποίηση σε διαφορετικά επίπεδα. Αντιθέτως πιστεύει ότι η σύγκριση των εισοδημάτων τους γίνεται αντιστοίχως με συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών και ο βαθμός ικανοποίησής τους απορρέει από τη σύγκριση αυτή η οποία διαμορφώνει και την προσωπική κρίση του ατόμου για το εισοδηματικό μέγεθος.
Γεγονός είναι ότι εμπειρικά έχει διαπιστωθεί ότι σημαντικά επηρεάζεται ο βαθμός της εργασιακής ικανοποίησης από το μισθό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ο μοναδικός παράγοντας που μεταβάλλει τις τιμές της. Ο Clark (1996) διατύπωσε την άποψη ότι οι άνδρες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους σε σχέση με τις γυναίκες. Ακόμη έχει μεγάλη επιρροή στην εργασιακή ικανοποίηση η εκπαίδευση του εργαζόμενου, η ηλικία του, το μέγεθος της επιχείρησης όπου εργάζεται και οι ώρες τις οποίες αυτός απασχολείται. Μια ενδιαφέρουσα διατύπωση έγινε από τους Allen και van der Velden (2001) ότι η εργασιακή ικανοποίηση επηρεάζεται σε αρνητικό βαθμό όταν αντιστοιχίζονται τα προσόντα που έχει ένας εργαζόμενος με την εργασία που κάνει. Αυτό συμβαίνει διότι ο εργαζόμενος τείνει να μην είναι αντικειμενικός και να επηρεάζεται από τα προσόντα που διαθέτει και από τις υψηλές προσδοκίες που ενδεχομένως έχει για τον εαυτό του.
Tο 2001 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας μια ανάλυση σχετικά με την απασχόληση ερευνώντας την ποιότητα της εργασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σίγουρα υπάρχουν επιρροές από την υποκειμενική άποψη του ατόμου για την ποιότητα της εργασίας του αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αντικειμενική συσχέτιση εργασίας και προσόντων. Ένα χρόνο αργότερα στην έκθεσή της τονίζει τη σπουδαιότητα της εργασιακής ικανοποίησης για τη διαμόρφωση εικόνας σχετικά με την ποιότητα της εργασίας.
Οι οικονομολόγοι Clark και Oswald (1996) υποστήριξαν ότι η εργασιακή ικανοποίηση δεν είναι μόνο εξαρτημένη από το εισόδημα και από το ωράριο εργασίας αλλά κι από ένα σύνολο άλλων προσωπικών ιδιαιτεροτήτων του εργαζόμενου και άλλων στοιχείων που έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα.
Αν αναπαρασταθεί το παραπάνω με μια εξίσωση όπως συνηθίζεται για να βοηθήσει στις εκτιμήσεις θα χρησιμοποιούνταν δυο είδη μεταβλητών, την εξαρτημένη μεταβλητή η οποία θα απεικόνιζε κάποιους δείκτες μέτρησης της εργασιακής ικανοποίησης και ανεξάρτητες μεταβλητές που θα απεικόνιζαν διάφορα χαρακτηριστικά όπως φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση, εισοδήματα, ωράριο εργασίας, είδος επιχείρησης κλπ.




























































































   11   12   13   14   15