Page 48 - CarCareer Magazine - Juli 2020
P. 48
48
mobility, ...). Vroeger was het fundamentele de verkoop van een wagen, nu dienen wij eerder te focussen op mobiliteit in het algemeen en bijkomende diensten in het bijzonder. Hierdoor verdwijnen de muren tussen verschillende afdelingen, zoals verkoop, na-verkoop en management. Deze 3 functies dienen in staat te zijn correct advies te geven aan de klant en ook bepaalde zaken concreet voor te stellen. Dit zorgt voor een betere klantenbinding en een andere focus op service. Het was bijvoorbeeld een paar jaar geleden ondenkbaar dat je een elektrische step in de showroom zou plaatsen, er zou toch niemand naar vragen. Nu zien we dat onze merken en verdelers deze proactief voorstellen aan de consument.
Deze nieuwe aanpak van, en kijk op mobiliteit trekken we door in onze opleidingstrajecten. Hier gaat het uiteraard om het opleiden van mensen. Maar bijvoorbeeld op het gebied van uitrollen van nieuwe digitale verkoopkanalen moeten wij vandaag dealers voorbereiden. Zij moeten hierop kunnen inspelen, willen ze concurrentieel zijn naar de toekomst toe.
Uiteraard worden onze medewerkers maxi- maal opgeleid in functie van een goede productkennis, een optimaal doorzicht van de tweedehandsmarkt, een stevige fiscale onder- bouw en perfecte wetenschap over financiële producten met hun mogelijkheden en voordelen. Cross selling zal nu eenmaal de toekomst zijn! Onze dealersworden one-stop-solution providers.
Alle oplossingen mogen uiteraard niet alleen uit onze automotive sector komen, want dat is een beetje het probleem waar we vandaag mee kampen. Iedereen kijkt enkel naar onze sector, maar we dienen ook te kijken naar het juridisch kader en andere omgevingsfactoren factoren om deze transitie verder te kunnen uitbouwen.
Veel van de ideeën die we nu als nieuw bes- chouwen, zijn ideeën uit de jaren 80 en 90 van vorige eeuw die toen zwaar bekritiseerd werden. Vandaar dat het echt de grootste uitdaging is, om de weerstand te overwinnen die vooral binnen de sector van L&D zelf te
vinden is, en minder bij de “learners”. Covid-19 is hier zeker een opportuniteit voor. Iedereen is immers naar school geweest en iedereen heeft een specifieke visie over hoe onderwijs is vanuit eigen ervaring. Dit is natuurlijk niet altijd de beste maatstaf, soms moet je ook gewoon eens in alle objectiviteit en op basis van wetenschappelijk onderzoek kijken en zodoende de dingen vanuit verschil- lende hoeken durven benaderen. Sommige zaken en veranderingen zijn niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk voor de vooruitgang.
Vroeger was het fundamentele de verkoop van een wagen, nu dienen wij eerder te focussen op mobiliteit in het algemeen en bijkomende diensten in het bijzonder. Hierdoor verdwijnen de muren tussen verschillende afdelingen.
Door deze corona-tijden krijgt de digitalisering een verdere boost natuurlijk. Bepaalde klassikale opleidingen zullen steeds behoud- en blijven, omwille van het belang van de interactie en non-verbale communicatie. Voor bepaalde opleidingen (hard skills, zoals IT), die louter om kennis draaien, is het helemaal niet noodzakelijk meer dat een medewerker zich verplaatst. In de file staan om dan 3 uur achter een computer te komen zitten is niet meer aan de orde. Deze aanpak is nu uiter- aard in een stroomversnelling gekomen, zonder al te veel weerstand. Wij kunnen er echter moeilijk van uitgaan dat we binnenkort de volledig digitale kaart trekken. We merken immers goed in het dealernet dat consument- en wel klaar zijn om online te shoppen, maar toch graag nog eens langskomen om te voelen en te proeven.
Wat eigenlijk ook wel de relativiteit van interactie tussen verkoper en koper, waar we altijd over praten pijnlijk blootlegt. Hierdoor rijst de vraag: “Wat als we een klant voor- stellen om een wagen te kopen met interactie