Page 23 - Demo
P. 23
En wat dan te doen bij onderstuur? Onderstuur is een fenomeen dat optreedt als je te snel de bocht instu- urt of te vroeg op het gas gaat bij een voorwiel aange- dreven wagen. Onder- stuur is wel niet beperkt tot deze vorm van aandrijving. Ook met een achterwiel aangedreven wagen kan je onderstuur creëren. Als je al “lopend” of “vallend” een bocht ingaat, kan je ook onderstuur ervaren. Hierop geven we dan bij een achter- wiel aangedreven wagen kort en gedoseerd gas om de achterzijde “schuin” te krijgen en het bocht maneuver verder te voltoo- ien.
Het voordeel van onder- stuur is dat als het miniem is, je nog steeds het stuur in de hand hebt en je met de stuurhoek de richting nog steeds kan bepalen. Je kan dus nog steeds bijsturen op de makkelijkste manier. Hierbij mag je ook nooit het gaspedaal volledig lossen, maar wel minderen, want anders valt het volledige gewicht op de voorwielen en gaat het onderstuur al- leen maar toenemen.
Omdat onderstuur voor iedereen dus makkelijker te corrigeren valt dan over- stuur, ligt bij de ontwikke- ling van nieuwe wagens hier steeds de nadruk op. Ook bij de supercars! Deze vertonen geen overstuur meer, alleen onderstuur, dankzij technische en elek- tronische aanpassingen en
systemen wat de wagens veiliger maakt. Sturen doe je nu eenmaal met je ogen en als je ziet waar je naar- toe wil, maakt dit het zo veel makkelijker om sportief te rijden. En hoe belangrijk is de plaatsing van de motor in beide gevallen? Freddy is hier zeer kort en duidelijk over. Het allerbelangrijkste bij een wagen is de ge- wichtsverdeling! Dit zou de basis moeten zijn van elke wagen en dit samen met de ophanging. Deze beide zijn de juiste ingrediënten om een goede wagen te bou- wen!
Omdat onderstuur voor iedereen dus makkelijker te cor- rigeren valt, ligt bij de ontwikkeling van nieuwe wagens hier steeds de nadruk op.
Voor de piloten in wording onder jullie vroegen we Freddy ook wat de belan- grijkste eigenschappen di- enen te zijn van een goed piloot om het te kunnen maken in de autosport. En we citeren Freddy dan ook zeer graag: “talent, focus & big balls”.
Waarbij focus het aller- belangrijkste is. We heb- ben in het verleden al verscheidene, minder ge- talenteerde rijders gekend die, omwille van hun focus en wilskracht, toch de top
bereiken.
Geld is uiteraard zeer be- langrijk in motorsport, maar talent drijft altijd boven en als je bereid bent om elke dag opnieuw te werken, te leren, te trainen en te evol- ueren (met een focus op jouw doel), kan je er ook geraken! Zoals de cover van dit magazine ook zegt: “ it all starts with a dream!”. Thierry Neuville is hier trou- wens een fantastisch voor- beeld van.
De nieuwe generatie van piloten heeft natuurlijk nog andere middelen ter bes- chikking. Ze zitten uren na elkaar op de simulator, analyseren video’s van vorige races, worden con- tinu digitaal gemonitord... A brave new world!
Zo hebben we ondertussen de “digital races” of “e-rac- ers” (door Freddy Play- Station rijders genoemd) die omwille van de corona maatregelen een nieuwe vorm van autosport aanbie- den aan het grote publiek. Maar is dit nog steeds au- tosport of gewoon een leu- ke vervanging tijdens deze periode? Freddy is het al- vast eens met het feit dat dit helpt om de focus van de rijders te versterken, hen circuits leert kennen en hen laat evolueren, maar vin- dt het geen waardige ver- vanger, eerder een goede ondersteuning.
We zijn uiteraard benieuwd naar jullie mening!
PP