Page 28 - Demo
P. 28

3) Un membre de la parella ensenya al company o a la companya dues  gures escollides a l’atzar d’entre les quals té a la seva disposició i li dóna temps perquè les memoritzi «fent una fotogra a mental» de les dues. La instrucció és tan simple com: «mira aquestes  gures  ns que, quan tanquis els ulls, les segueixis veient». Quan la parella ja «veu» les imatges encara que tingui els ulls tancats, les situa de manera que el company o la companya no pugui veure-les.
4) A continuació, li farà tres preguntes que obliguin el company o la companya a recordar visualment les imatges i l’ordre en què estan situades. El quadern de l’alumnat ajuda l’estudiant a realitzar preguntes adequades que obliguin a recórrer a la memòria visual per contestar-les. Per exemple: «quina és la primera  gura?», «què hi ha entre el cercle i el triangle?», «el rectangle és vermell o blau?», etc.
5) Els papers dins de la parella han canviar: el qui ensenyava les imatges ara pregunta i a l’inrevés.
6) Si per a una persona és molt fàcil de recordar dues imatges, ho fa amb tres. Quan li sigui fàcil de fer-ho amb tres, realitza l’exercici amb quatre, etc.
Quinze minuts diaris asseguren la su cient memòria visual de l’alumnat
En  nalitzar el treball per parelles, prengui nota de com li ha anat l’exercici a cada parella. Una manera de fer-ho és demanar que aixequin la mà les persones que estan treballant amb dues imatges; després, les que estan treballant amb tres imatges; després, les que estan treballant amb quatre, i així successivament  ns que sàpiga amb quantes imatges està treballant tothom.
Aquest exercici ha de durar diversos dies,  ns que el conjunt de la classe sigui capaç de recordar visualment un mínim de quatre imatges. Durant els dies que dura aquesta activitat, alguns alumnes dominaran més de quatre  gures. No im- porta: repti’ls a arribar a un rècord personal el més ampli possible. Seran capaços d’arribar a sis, vuit, deu, onze o  ns i tot dotze imatges?
Al quadern de l’alumnat s’adverteix del perill de dir-se auditivament els noms de les imatges, en lloc de «fotogra ar mentalment» allò que es veu. Això s’ha d’evitar, ja que s’estaria potenciant la memòria verbal-auditiva, en lloc de la visual.
El quadern també convida a buscar altres activitats i jocs en els quals la memòria visual sigui clau per implicar l’alumnat en aquest treball d’enfortir la memòria visual de manera conscient.
És possible que a alguns alumnes els costi d’arribar a recordar  ns a quatre foto- gra es. Davant d’aquesta di cultat, se suggereix que practiquin a casa uns dies més aquest exercici. Les imatges retallables del quadern els serviran per fer-ho.
28


































































































   26   27   28   29   30