Page 24 - BOEK SELG.indb
P. 24

Rudolf Steiner — Leven en Werk
wegen daarnaartoe, af te doen als hallucinaties, visioenen en waandenkbeel- den. Artsen en psychologen die Rudolf Steiner gedurende zijn werkzaam- heid over een periode van meer dan twintig jaar leerden kennen, kwamen echter tot de eensluidende conclusie dat een dergelijke psychopathologi- sche diagnose op hem niet van toepassing was.
Toch werden, en worden deze beschuldigingen hardnekkig volgehouden. Net als het positivistisch reductionistische paradigma van economische en technologische vooruitgang dat de opeenvolgende catastrofen van de men- selijke beschaving voortbracht, en nog steeds voortbrengt.
Reëel bestaande uitzonderlijkheid
Het is zonder meer waar dat Rudolf Steiner al vanaf zijn kindertijd over bij- zondere gaven beschikte. En dat in een tijd en een maatschappelijk-cultu- rele omgeving die op geen enkele wijze beschikte over de conceptuele ka- ders die nodig zijn om spirituele hoogbegaafdheid en de daaraan verbonden vermogens te begrijpen. De stichters van oude culturen beschikten onge- twijfeld over geestelijke eigenschappen die hen in sterke mate onderscheid- den van wat in een bepaalde tijd gangbaar was. Als zodanig werden zij – op z’n minst in retrospectief – her- en erkend.
Niet in het geval van Rudolf Steiner, die in zijn reëel bestaande uitzon- derlijkheid, aan het begin van de 20e eeuw een nauwelijks te overschatten hoeveelheid agressie en afwijzing over zichzelf en zijn werk afriep. En dit ondanks het feit dat hij niet naar zijn eigen bijzondere vermogens verwees, maar een weg beschreef waarlangs het mogelijk is om op methodische wijze kennis te verwerven. Een weg die door iedereen gegaan kan worden en berust op het verder ontwikkelen van de vermogens waarover elk mens beschikt.
Steiner gaf aan, hoe het bewustzijn stapsgewijs geïntensiveerd kan worden. Tegelijkertijd was hij in staat om zijn bovenzinnelijke onderzoeksresultaten in begripsvorm te kleden en op die manier voor anderen toegankelijk te ma- ken. Rudolf Steiner maakte daarmee indirect aspecten zichtbaar van zijn ei- gen geestelijke biografie, die later door hem in zijn autobiografie Mijn le- vensweg beschreven werden.
‘Het bijzondere van Rudolf Steiners ontwikkeling was [...], dat hij er al vanaf zijn jeugd naar streefde om de manier waarop hij geestelijk schouwde voor het denkende, wetenschappelijke bewustzijn te verantwoorden. En tevens hoe het geestelijke schouwen vandaaruit op systematische wijze
XXIV


































































































   22   23   24   25   26