Page 33 - BOEK SELG.indb
P. 33

Inleiding
heid in velerlei opzicht bemoeilijkt. De maatschappelijk-politieke situatie na Versailles, werd gekenmerkt door grote spanningen en kwam zowel de receptie als het in praktijk brengen van de antroposofie op geen enkele wijze ten goede. Het eerste Goetheanum in Dornach, dat na een bouwtijd van meer dan 6 jaar door medewerkers uit 17 verschillende landen en on- danks het woeden van de oorlog, in september 1920 als “Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap” geopend kon worden, viel na minder dan drie jaar ten offer aan brandstichting.
De geestelijke conflicten waarmee hij zich geconfronteerd zag, vergden van Rudolf Steiner in zijn leven aanzienlijke kracht en waren er de oorzaak van dat veel niet tot stand kon komen. Desondanks volgde Steiner onge- acht alle tegenslagen en bedreigingen consequent zijn levensweg en zette zich in voor wat hij in geesteswetenschappelijk opzicht noodzakelijk achtte.
‘Ik heb voor mijzelf nooit een andere weg gekozen dan het onverbloemd en volkomen trouw aan de waarheid in de wereld brengen van de antro- posofie. Wat niet met open vizier de antroposofie vertegenwoordigde, heb ik steeds afgewezen. Ik heb daarmee heel wat vijandschap opgeroe- pen, maar daar trek ik mij weinig van aan.” 37
Kort voordat Rudolf Steiner op 30 maart in Dornach stierf, begonnen de bouwwerkzaamheden voor een tweede Goetheanum, waarvan hij het mo- del nog vorm had kunnen geven.
De vraag naar de waarheid
Na de vernietigingen van de Tweede Wereldoorlog en het verbod op de An- troposofische Vereniging gedurende de tijd van het nationaal-socialisme, kon er pas aan het einde van de veertiger jaren begonnen worden met het bezorgen en uitgeven van Rudolf Steiners werk in zijn totaliteit. Een pro- ces dat tot op de dag van vandaag niet is afgerond.
Parallel daaraan werd na de Nazi-tijd en de Tweede Wereldoorlog het werk binnen de antroposofische instituties weer opgepakt, dan wel opnieuw op- gebouwd. Buiten antroposofische kring bleef de ideële receptie van Rudolf Seiners werk echter geheel en al uit.
37 Rudolf Steiner, 07.10.1920. In: Soziale Ideen – Soziale Wirklichkeit – Soziale Praxis. [GA 337 b], p. 160.
XXXIII


































































































   31   32   33   34   35