Page 42 - Demo
P. 42

רק לאחר מלחמת ששת הימים, נהרסו מבני האבן, נבנתה רחבה ענקית המאפשרת קליטה של עשרות אלפי מבקרים, מתפללים וסתם תיירים. בביתנו התנהל ויכוח האם הרחבה החדשה של הכותל תהיה בשיפוע או במדרגות. מטעמי בטיחות וכדי למנוע נפילות הומלץ על שיפוע.
שנים רבות לאחר שיחרור הכותל, ביקרתי בו באחד הימים שבין כסה לעשור. זה היה בתפילת סליחות שבה נטלו חלק עשרות אלפי בני אדם עטופים בטליתות. עד היום אני זוכרת את העוצמה וההתרגשות כשקהל האלפים מבטא את כל המילים של פיוטים בני מאות שנים לרוב ללא טקסט כתוב לפניהם. פיוטים הכוללים את רזי ההגות היהודית. לשירה הנהדרת התלוו תרועות של מאות שופרות. תקיעה, שברים, תרועה. לבסוף קהל האלפים פצח בשירה אדירה "לשנה
הבאה בירושלים הבנויה". בה' באייר תש"ח (14 במאי 1948), בעצם היום שבו הסתיים המנדט הבריטי, הכריז בן גוריון על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל. מיד לאחר מכן פתחו צבאות ערב במיתקפה על הישוב הדל והחלה מלחמת העצמאות. אמצעי המיגון של האזרחים היו פשוטים מאד. בבית הספר שבו למדתי היתה שוחה בלתי מכוסה ולתוכה נכנסנו כשהיתה אזעקה. על חלונות הזכוכית הדבקנו פיסות בד (שנגזרו מסדין של מיטה) שתי וערב. את הדבק שבו השתמשנו בישלנו בעצמנו מקמח ומים.
ולמרות הקשיים, היתה כמיהה עצומה ותקווה לשלום. אני זוכרת שציינו בר מצווה לאחי שלום. זה היה בעיצומה של המלחמה, בשנת 1949. החגיגה היתה צנועה מאד ואנשים אמרו "עד שימלאו לנער 18 שנים, כבר יהיה שלום ולא יהיה צורך בצבא". כן, אלה היו התקוות .
בזמן המלחמה, ירושלים היתה במצור. מזון ומים חולקו בקיצבה לפי מספר בני המשפחה. באותו זמן גרנו בראשון לציון. שלחנו למשפחה שנותרה בירושלים חבילות מזון בארגזים מקרטון.3
3 לאחר מותו של סבא שלוש זצ"ל, כשהמשפחה ישבה שיבעה , הגיעו אנשים שסיפרו שבאותם ימים קשים, היה סבא שלוש מחלק את הקיצבה שניתנה לו ליתומים ואלמנות. ועוד סיפרו שהוא חילק מים לאותם יתומים ואלמנות מבאר שהיתה בחצר ביתו.
43
3



























































































   40   41   42   43   44