Page 152 - Demo
P. 152
ְלַעְפַעֶפּיךָ ִהָנֵּצל ִכְּצִבי ִמָיּד”וגו’,ַוֲחָכֵמינוִּזְכרוָֹנם ִלְבָרָכה ָאְמרוּ(מועדקטן ה, א), “ ָכּל ַה ָשּׁם ָא ְרחוֹ ָתיו ָבּעוֹ ָלם ַה ֶזּה, זוֹ ֶכה ְורוֹ ֶאה ִבּישׁוּ ָעתוֹ ֶשׁל ַה ָקּדוֹשׁ ָבּרוּךְ הוּא”:
70ראינו שעיקר הבחירה החופשית היא בשכל. הרמח”ל כותב בעץ חיים שאם האדם היה לומד וחושב, לא היה חוטא לעולם. כלומר השכל משייך אותנו לאמת שמכריעה בין לעשות או לא לעשות.
יש בנו ארבעה כוחות נפש,71 והעיקר
שמנהל את החיים הוא השכל. השכל
הוא ידיעה ופיקוח אבל הוא אינו עושה.
השכל לומד ומשיג, ולעומת זאת יש
רצון, שהוא אינו משיג אלא עושה. אם
נעמיד שלושה כוחות מול אחד, יש
שלושה של השגה – השכל המופשט, הרגש החושי והדמיון המקשר ביניהם – שכל אלו הם השגות, ואילו הרצון לעומתם הוא המוציא אל הפועל. הרצון הוא הכוח האנושי שגורם לנפש להפעיל את הגוף. הוא נקרא גם הכוח המתעורר ששומע מהנפש וגורם לבשר לפעול. למה הוא נקרא הכוח המתעורר? בשלב הראשון הוא פסיבי לגמרי. הוא שם בנו רצון לחיות, התינוק נושם ודורש אוכל בלי לדעת כלום. אין לו בחירה חופשית. הרצון הוא כמו דחף בשלב הזה, הנפש דוחפת לחיות. זה לא בחירי לאדם, ולכן זה מתעורר, כי מעצמו הוא לא רוצה, זה מתעורר מאליו. כשאנו אומרים רצון זה כבר יותר קרוב לבחירה, ולכן הראשונים קוראים לו המתעורר. איך מעוררים אותו? על ידי שלושת הכוחות האחרים – השכל, הדמיון והרגש. מה שילמד האדם ויבין שוודאי הוא כך, הוא יהפוך לרצון וזה הופך למשהו
בחירי ומניע את הגוף.
70. שיעור מספר 12. 71. בהקדמה זו פירט הרב באופן מסודר ומתומצת את מבנה/בניין הנפש של האדם, לפחות זו פעם ראשונה שזה מובלט כל כך. לכן נקדיש לכך את נספח ה – נפש אחת בארבעה ממדים.
הגדרת הנפש וכוחותיה– כמנגנון שמסוגל לטייב את האדם להיות טוב בהרבה ממצבו המקורי כשנולד. כוחות אלו ממש מפתחים
מסילת ישרים
אותו.
152