Page 54 - Demo
P. 54
ברמת מידות מעולה מאוד. שיא החברה הוא האישיות החברתית – הדיינים המנהיגים את סדר החברה. לכן הם חייבים את לימוד המוסר הזה כדי להיות במעלה הראויה מבחינת המידות.
האמירה של אברהם אבינו ‘במה אדע’ היא דבר איום ונורא, אבל אם אנחנו היינו אומרים זאת, לא היו מתייחסים כלל. מדוע? כי המידה שלו היא אמונה הרבה יותר עמוקה משלנו. לכן אצל הצדיקים “סביביו נשערה
מאוד”.
בכל פעם שהתנ”ך כותב ביקורת על אדם ענק באישיותו, זה אומר שזה בהתאם למידתו, שמדקדקים עליו במיוחד. לכל אחד מהגדולים יש אישיות שהיא שלו באופן מיוחד, ולכן מדקדקים עליו בהתאם.
אנחנו צריכים קודם כול לראות את המבנה. אנחנו רוצים לעצב את אישיותנו ולקנות את התכונות האלוקיות השייכות לכך. זה עד כדי כך שארבעה נכנסו לפרדס ולא כולם יצאו אלא רק רבי עקיבא.
[אם המוסר הוא נתיב צר איך יכולה החסידות להיות מעבר לזה?] אם אתה חותך דף לשנים, אפשר להמשיך ולחתוך אותו לשניים תמיד. כך זה בעולם החומרי – תמיד אפשר לחלק את החומר לשניים, ואז מגלים שאפשר לחלק עוד. וכך גם בעולם הפיזיקה – האין־סוף נמצא בכל סוף. כמה שתחדור יותר, יהיו לך עוד הרבה יותר אבחנות של המציאות. מי שיש לו העין הנכונה, הוא תמיד
מגלה עוד גודל.
הפנימי הוא הרבה יותר גדול מהחיצוני. ומה שנראה בעינינו קטן, יכול להיות ענק בעיני הצדיק, ואז הוא מוצא איך להגדיל מאוד את הקוטן.
[האם חסידות היא לא גוזמה?] יש מושגים שונים של חסידות. אצל הרמח”ל היא אהבה ומעלה רוחנית – שאוהבים את ה’ ורוצים
מסילת ישרים
54