Page 76 - LCWLIFE13-TR
P. 76
insan - human
  Pelin ŞEN
Endüstriyel Psikolog
Industrial Psychologist
Tükenmişlik Sendromu (Burnout Syndrome), ilk kez Freu- denberger tarafından ortaya atılmış bir kavram.
Freudenberger, tükenmeyi uzun dönemli karşılanmamış iş stresi sonucu oluşan duygusal ve fiziksel enerji tükenme- siyle karakterize patolojik durum olarak tanımlıyor.
Tükenmişlik sendromu, çalışma hayatının getirdiği stres- le beraber, maddi ve manevi doyuma ulaşamama ve bunun sonucu olarak da mesleğe karşı duyarsızlaşma ile baş gös- teriyor. Kişi, bu süreç sonunda kazanma isteğini kaybedi- yor, işinden soğuyor, kendine güveni azalıyor. Gergin, mut- suz, kızgın oluyor. Sosyal çevresinden uzaklaşıyor ve hiçbir şey yapmak istemiyor. Tabii, tüm bunlar motivasyonu ile birlikte iş başarısını da düşürüyor. İlerleyen safhalarında ise, iş ve iş çevresine karşı olumsuz tavır alıyor.
OH NO, I AM BURNT OUT!
Burnout Syndrome is a concept  rst brought forward by Freudenberger.
Freudenberger describes the burnout as a pathological case characterized by exhaustion of emotional and physical energy resulting from long-term unful lled job stress.
The burnout syndrome appears through the stressful work- ing life, the inability to reach  nancial and spiritual satisfaction, and as a consequence the desensitization against the profes- sion. The person loses his desire to win at the end of this pro- cess, takes a dislike to his/her job and his/her self-reliance de- creases. He/she is nervous, unhappy, angry. He/she is getting away from his/her social circle and does not want to do any- thing. Of course, all of them reduces the motivation as well as the business success. On the following stages, he/she takes a negative attitude towards business and business environment.
EYVAH, TÜKENİYORUM!
 74
 





















































































   74   75   76   77   78