Page 77 - LCWLIFE13-TR
P. 77
 Bu yazıda çoğuna değiniyor olacağım; ama Tükenmişlik Sendromu ile ilgili bilgileri paylaşmadan önce vurgulamak istiyorum ki Tükenmişlik Sendromu sadece basit bir yor- gunluk değil. Bedenimiz gibi ruhumuz da hasta olur ve Tü- kenmişlik Sendromu tedavi edilmesi gereken psikolojik bir hastalıktır. Tükenme süreci yavaş ve sinsice başlar.
Genel olarak, Tükenmişlik Sendromu’nun tetikleyicilerini üç ana başlıkta toplayabiliriz:
Rol Çatışması
Kişinin sorumlulukları birbiriyle çatışır ya da belki çakışır. Hani, şu nereye koşacağımızı, yapılacak işlerin hangi birine yetişeceğimizi bilemediğimiz zamanlardan bahsediyorum. Kişi, burada bir de her şeyi aynı anda ve eksiksiz bir şekilde yapmaya çalışıyorsa, yani mükemmeliyetçilik eğilimi varsa, Tükenmişlik Sendromu’na davetiye çıkarıyor diyebiliriz.
Rol Belirsizliği
Kişi kendisine kariyer yolu çizmekte zorlanır. Belki bir rol modeli olmadığından, belki ne istediğinden emin olmadı- ğından, belki de dışsal nedenlerden dolayı kariyer hedefinin sağlanamadığından varmak istediği yere gelemez. Burada kendini suçlamalar başlar, hiçbir şeyi başaramadığı algısı ve yanılgısına düşer. Sonrasını biliyorsunuz.
Aşırı Yükselme Duygusu
Burada da kişinin “hayır” diyememesinden bahsetmek la- zım. Yine her şeyi mükemmel yapma arzusu, kimsenin tale- bini reddedeme ve sonunda dağ gibi biriken, birbiri üzerine binen sorumluluklar... Nasıl tükenmesin?
Tüm bunların dışında, yani aslında, kişinin kontrolü dışın- da gelişen faktörler de var elbette. Aşırı iş yükü, dinlenme zamanının az olması, liderlerin yetersizliği, yetersiz yönlen- dirme, zorlu iş ortamı, çalışanlar arasında destek ve sosyal ilişkilerin olmaması, sorumluluk - yetki uyuşmazlığı, moti- ve edilememe, yöneticiden geri bildirim alamama ve daha saymakla bitmeyecek bir sürü faktörden bahsedebiliriz.
I will be referring to most of them in this article; but before sharing information about the Burnout Syndrome I would like to emphasize that the Burnout Syndrome is not just a simple fatigue. Like our body, our soul also becomes sick, and the Burnout Syndrome is a psychological disorder that needs to be treated. The burnout process starts slowly and insidiously.
In general, we can cite the triggers of Burnout Syndrome under three main titles:
Role Con ict
The responsibilities of the persons con ict with each other or maybe coincide. Actually, I’m talking about the times that we cannot know where we run, which works to be done we will catch. If the person is trying to do everything at the same time and completely, that is, if he/she has a tendency to perfection- ism, we can say that he/she is inviting the Burnout Syndrome.
Role Ambiguity
The person has di culty in drawing a career path to him- self/herself. He/she cannot come to the point where he/she desires to arrive, maybe because he/she does not have a role model, maybe because he/she is not sure what he/she wants, and maybe because he/she has not achieved his/her career goal due to external reasons. Here he/she starts to blame him- self/herself, he/she falls into misperception and false thinking that he/she has not succeeded anything. You know the rest.
Feel of Extreme Increase
Here, we need to talk about that the person cannot say “no”. Again, the desire to make everything perfect, the inability to reject the demand of someone and  nally the accumulating and overlapping responsibilities... How does he/she burn out?
Apart from all these, in fact, there are also factors that de- velop beyond the control of the person, of course. We can talk about a lot of factors that will not end up, such as over- load of work, lack of rest time, inadequacy of leaders, inade- quate direction, hard work environment, lack of support and social relations among employees, responsibility-authority con ict, not being motivated, not receiving feedback from manager and more.
75
















































































   75   76   77   78   79