Page 44 - LCW LIFE | MAYIS 2020
P. 44
eğitim - education
ÇOCUKLARIN DUYGULARINI DİNLEYİN
Çocukların duygularını dinleyin, sordukları sorulara karşı duyarlı olun. Çünkü çocuklar, genellikle, onları korkutan ve gerginliğe sebep olan şeyler hakkında sorular sorarak ko- nuşmak isterler. Çocuklarla karşılıklı konuşmak ve sohbet etmek, onların yaşadıkları bu zorlu süreci atlatmaları için en sağlıklı ve doğal yoldur. Çocuklar çevreleriyle ilgilenmiyor- muş gibi davransalar da olup bitenlerin farkındadır. Bu süreç- te çocuk ve ergenler, medya, sosyal medya ya da internet üzerinden salgınla ilgili haberleri izlemekte, tartışmalara ku- lak misafiri olmakta, alınan önlemleri gözlemlemekte ve ev içindeki değişikliklere tanık olmaktadır. Dolayısıyla çocuklar da yetişkinler gibi stres, endişe, korku, şaşkınlık ve üzüntü hissediyor olabilir. Bu duyguların yaşanmasının doğal oldu- ğu anlatılarak konuşmak onların kaygılarını ve stresle baş etme becerilerini geliştirecektir. Sohbetleriniz sırasında “bu konuda sen neler düşünüyorsun?”, “arkadaşların koronavi- rüs hakkında neler söylüyor?” gibi sorular sorarak konuyla ilgili çocuklarınızın neler bildiklerini öğrenebilir ve edindikleri yanlış bilgileri düzeltme imkânı bulabilirsiniz. Sohbetleriniz sırasında çocuğunuzun sorduğu soruların dışına çıkarak çok detaylı cevaplar vermemeye özen gösterin. Çocuğunuz soru sormuyorsa zorlamayın, sadece merak ettikleri bir şey olduğunda istedikleri zaman size sorabileceklerini söyleyin.
LISTEN TO CHILDREN’S EMOTIONS
Listen to the emotions of the children and be sensitive to the questions they ask. Because children often want to talk by asking questions about what frightens them and what causes tension for them. Talking and chatting with children is the healthiest and most natural way for them to get through this challenging process. Children are aware of what is going on, even if they behave as if they are not interested in their environment. In this process, children and adolescents watch the news about the epidemic through media, social media or the internet, overhear the discussions, observe the measures taken and witness the changes in the home. So children may feel stress, anxiety, fear, surprise and sadness just like adults. Talking by telling that these feelings are natural to experience will improve their anxiety and stress coping skills. You may ask your children, “What do you think about this?”, “What do your friends say about coronavirus?” and learn what your chil- dren know about the subject and find the opportunity to correct the wrong information they have obtained. Take care not to give very detailed answers by going beyond the questions asked during the conversations. If your child is not asking questions, do not force him/her to do, just say that s/he can ask you whenever s/he wants to.
YENİ RUTİNLER BELİRLEYİN
Yeni yaşam şekilleriyle ilgili yeni günlük rutinler oluştu- run. Tekrarlanan rutinler ve günlük bir program hem ai- leler için düzen, hem de çocuklar için bir uyum ve güven kaynağıdır. Çocuklar belirsizlikten, ani değişimlerden ya da günlük düzenlerinin sürekli değişmesinden pek hoş- lanmazlar. Bu nedenle çocuklarınızın yemek, oyun, eğitim ya da uyku saatlerinin değişmemesine mümkün oldu- ğunca özen gösterin. Fakat bu programların katı şekilde uygulanması yeni bir stres kaynağı olabileceği için dikkat edin. Günlük yaşam, rutinlerle belirlenirken aynı zamanda çocuklara esnek bir alanda oluşturun.
SET NEW ROUTINES
Create new daily routines about new lifestyles. Repeti- tive routines and a daily schedule are a source of harmony and trust for both families and children. Children do not like uncertainty, sudden changes, or continuous chang- es in their daily routine. For this reason, make sure that your children do not change their meal, play, education or sleep time as much as possible. But be careful as strict implementation of these programs can be a new source of stress. While daily life is determined by routines, cre- ate a flexible space for children at the same time.
42