Page 36 - MAKSİMUM BİZ | TEMMUZ 2013
P. 36

   Muallak ve Şikayet Yönetimi Ekibi soldan sağa : (Ayakta) Sarper Polat, Yasin Özbey, Yusuf Gürer, Kaptan Murat Işıklı,
Can Faruk Aktürk, Evren Çağlar, Çağlar Yaman (Oturan) Ayten Uçak, Gülden Ulualp, Riva Adato Kırgül, Ahu Deniz Durmuş,
Muallak ve Şikayet Yönetimi Ekibi
Sektörde artan rekabet koşulları neticesinde oluşan olumsuz teknik ve mali sonuçlar, hasar ve karşılık yönetimine daha fazla önem verilmesine neden oldu. Bu durum, sigorta şirketlerinin mali tablolarında en önemli kalemlerinden biri olarak muallak tazminat karşılığı karşımıza çıkmakta.
Şirketimizin Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına da tabi olması nedeniyle mali tabloların doğruluğu ve güvenilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Muallak tazminat karşılığının gerçeğe uygun bir şekilde ayrılması ise mali tabloların güvenilirliğini, dönem mali sonuçlarını ve şirket değerini önemli düzeyde etkilemekte. Muallak tazminat karşılığı mali sonuçlar dışında özellikle fiyatlama aşamasında kullanılan veriyi etkilemesi nedeniyle, gerek şirket fiyatlama politikası gerekse de hasar yönetimi politikası açısından da belirleyici bir etkiye sahiptir.
Sigorta şirketlerine tazminat talepleri, doğrudan zarar görenlerin veya vekillerinin başvuruları, Koasürör şirketin bildirimleri ve rücuen yapılan başvurular dışında dava yoluyla da gelebilir. Tazminat taleplerinin bir kısmı, ilgili bilanço döneminde ödenmemiş olabilir ve tahakkuk esası gereği ilgili bilanço döneminde ödenmeyen tutarlara ilişkin muallak tazminat karşılığı ayrılması gerekmektedir. Tazminat taleplerine ilişkin ayrılacak olan muallak tazminat karşılığı rakamının net olarak belirlenememesi durumunda, tazminat talebinin özelliğine göre değişen 3 veya 5 yıllık ortalama muallak rakamları kullanılmaktadır.
Cari dönem muallak tazminat karşılığının doğru olarak belirlenmesinin etkisi sadece cari dönemle sınırlı kalmamakta, aynı zamanda sonraki dönemler için kullanılacak ortalama muallak rakamlarının da doğruluğunu etkilemektedir.
Müdürlüğümüz bünyesinde dosya bazında muallak tazminat karşılıkları ve toplamları yönetilmektedir. Gerçekleşmiş fakat henüz bildirilmemiş hasarlara (IBNR/Incurred but not reported) ilişkin hesaplamalar Aktüerya Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilerek Muhasebe ve Mali İşlemleri Müdürlüğü tarafınca kaydedilmektedir. Ayrıca muallak tazminat karşılığının unsurlarından olan “davalı muallaklardan indirim” ve alınan trete işlerinden kaynaklanan muallak tazminat karşılıklarının yönetimi Müdürlüğümüz dışında gerçekleştirilmektedir.
Şirketimiz tarafından muallak tazminat karşılığının doğru olarak ayrılmasına azami önem verilmektedir. Bu nedenle Mart ayından itibaren, Oto Dışı Hasar Müdürlüğü bünyesinde Muallak ve Şikayet Yönetimi Birimi oluşturulmuştur.
Birim tarafından, Oto Dışı Hasar Müdürlüğü, Oto Hasar Müdürlüğü ile Hukuk ve Rücu İşlemleri Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan
tazminat taleplerine
ilişkin muallak tazminat karşılıklarının yönetimi gerçekleştirilmektedir.
Birim bünyesinde altı personel görev yapmakta olup, ayrıca Teftiş Kurulu üyelerinden Müfettiş unvanlı bir personel birim bünyesinde geçici görevli olarak istihdam edilmektedir.
  34
İhsan Balamir
Güney Anadolu Bölge Müdürlüğü
  


















































































   34   35   36   37   38