Page 36 - LCWLIFE7-TR
P. 36
psikoloji - psychology
Nilhan ESER Psikolog - Psychologist
Bahar yorgunluğu, iklim değişikliğinin vücutta yarat- tığı yorgunluk hissi olarak tanımlanabilir. Aslında, birçok nedenin bir araya gelerek yarattığı bir tablodur. Yorgun- luk hissinin yanında uyku düzensizliği, iştah azalması, kas krampları, eklem ağrıları ve kadınlarda adet düzen- sizliği gibi belirtiler olabilir.
Aslında, birçoğumuz için fark etmeden geçirdiğimiz mevsimsel depresif halden çıkarken, birçok hormonu- muzun farklı şekilde harekete geçmesinin sonucunda oluşan bir uyum süreci... Sonbahar ve kış aylarında sık- lıkla görülen mevsimsel depresyondan çıkma sürecidir.
MEVSİMSEL DEPRESYON
Mevsimsel depresyonun, beynin sonbahar ve kış ayla- rında gün ışığının azalmasına verdiği tepki ile tetiklendiği düşünülüyor. Beyinde bulunan iki özel kimyasal madde olan serotonin ve melatonin düzeyindeki değişikliklerin mevsimsel depresyonla bağlantılı olduğuna inanılıyor. Melatonin uykuyla bağlantılı bir hormon. Karanlıkta veya gündüzler kısaldığında vücut büyük miktarlarda mela- tonin üretir ve bu yüksek düzeydeki melatonin insanda uyku hali, rehavet ve uyuşukluğa neden olur. Sonbahar ve kış aylarında her iki kişiden biri, mevsimsel depresyon
SPRING FATIGUE
Spring fatigue can be de ned as the feeling of fatigue created by climate change in the body. In fact, it is a scene that many causes has created by bringing together. In addition to the feeling of fatigue, there may be symp- toms such as sleeping disorder, loss of appetite, muscle cramps, joint pains and menstrual irregularity in women.
In fact, it is a harmonization process for many of us that results in moving of many of our hormones di erent- ly while we are getting out of seasonal depressive state, which we have gone through without noticing... It is the process to get out of seasonal depression, which is com- mon in the autumn and winter months.
SEASONAL DEPRESSION
It is thought that seasonal depression is triggered by the response of the brain to the reduction of daylight in autumn and winter months. It is believed that the chang- es at level of two special chemical substances in the brain, serotonin and melatonin, are associated with season- al depression. Melatonin is a hormone associated with sleep. In darkness or when the day time shortens, the body produces large amounts of melatonin, and this high level of melatonin causes drowsiness, sluggishness and lack of energy in the human body. Every other person ex- periences seasonal depression in the autumn and winter
BAHAR YORGUNLUĞU
34