Page 53 - MAKSİMUM BİZ | BAHAR 2009
P. 53
tes; kendisini bulundu¤u hapishaneden kaç›rmay› öne- ren ö¤rencilerini, meflru bir mahkemenin vermifl oldu- ¤u karara uyulmas› gerekti¤ini belirterek reddetti. Bu- lundu¤u hapishanede kendisi için haz›rlanm›fl olan bald›ran zehrini içerek, bir davran›flla erdemli, di¤er bir davran›flla erdemsiz olunamayaca¤›n› kan›tlayarak yaflam›n› sonland›rd›.
Felsefenin merkezine insan› geçiren, insan›n kendisiyle, evrenle ve toplumla olan iliflkisinin ne oldu- ¤unu ve ne olmas› gerekti¤ini araflt›ran, Sokrates’in son gecesini bir de -Oyun Atölyesinin geçen sezon sah- neye koydu¤u Jean D’Arc‘›n Öteki Ölümü ile tan›d›¤›- m›z Bulgar oyun yazar›- Stefan Tsanev‘›n bak›fl› ile sey- retmek ister misiniz?
‹stanbul Devlet Tiyatrosu’nda, Metin Belgin’in yönetmenli¤inde sahneye koyulan, Sokrates’in Son Gecesi’nde Melek Baykal, Mustafa U¤urlu ve Mehmet Ali Kaptanlar’›n oyunculu¤u ile, Sokrates’in bald›ran zehrini içmeden önceki son gecesinde gardiyan› ile de- mokrasi, iktidar, oligarfli, savafl, adalet gibi kavramlar› sorgulamas›na flahit oluyoruz.
tek flahidi olman›n kendisine getirece¤i zenginli¤i dü- flünerek Sokrates’i konuflturmaya çal›flan bu nedenle de elinden gelen her fleyi yapan gardiyan› (Mustafa U¤urlu) sonunda istedi¤ini elde etmifltir. Sokra- tes(Mehmet Ali Kaptanlar) art›k onunla konuflmaya bafllam›flt›r. ‹lk bafllarda para kazanmak için gardiyan taraf›ndan bafllat›lan bu konuflma, kahramanlar için asl›nda kimin özgür kimin tutsak oldu¤u noktas›nda alevleniverir. Atina demokrasinin ve hukukun tart›fl›l- mas›nda ise bizim için...
Sokrates’i kaç›rmak için gelen eflinin (Melek Baykal) oyuna dahil olmas› ile gardiyan ve Sokrates aras›nda çizilmifl olan ve silinmeye bafllayan çizgi ta- mamen belirsizleflir ve k›yafetlerin de de¤ifltirilmesi ile kimin Sokrates kimin gardiyan oldu¤u önemini kaybe- der. Sokrates kendi yöntemini bulundu¤u hücrede de hayata geçirmifl gardiyan›n› sorularla düflünmeye sevk ederek kendini tan›mas›n› sa¤lam›flt›r. Art›k ikisi de Sokrates’tir ve ikisini de erdemli bir ölüm beklemek- tedir.
Oyuncular›n karakterlerini bu kadar özümse- meleri sayesinde ilk bafllarda seyrederken yad›rgad›- ¤›n›z Melek Baykal bile bir süre sonra Sokrates’in ka- r›s› oluveriyor. Mustafa U¤urlu ve Mehmet Ali Kaptan- lar için ise ne söylense az. Sokrates’in Son Gecesi oyu- nu sadece demir çubuklardan oluflan sahne dekoru, ›fl›¤›, oyuncular›n dönemi yans›tan sade kostümleri ile anlatmak istedi¤ini net bir biçimde ortaya koyuyor.
Sonuç olarak sahnedeki detaylara ya da oyuncu- lar›n kostümlerine tak›lmadan; halk› bir fleyin do¤ru- luna inand›rman›n en kolay yolu komiklefltirerek söy- lemektir, sözüne karfl› durarak sadece oyunculuk ve diyaloglar› ile sizi kendine ba¤layan bir oyun seyredi- yorsunuz.
‹yi seyirler
Sokrates’in son gecesinde söyledi¤i sözlerinin
Alfred de Vigny
51
Hiçbir insana rastlamad›m ki, onda ö¤renilecek bir olmas›n
DEN‹Z DURMUfi
Hasar Yönetimi Müdürlü¤ü¤ü