Page 43 - מוינינגר ועד אורנן-יוסי גלבוע 2023
P. 43
תנועה לאומית ובמסגרתה של המסורת היהודית היא תנועה מרדנית מהפכנית. לא תיתכן פשרה בין התנועה הזאת לבין המסורת הדתית. משום כך תפלים הם דבריהם של אלה המדברים על מדינה על פי התורה או המשדלים אותנו לעצב את חוקי המדינה על בסיס המסורת הפוליטית, כביכול, של היהדות. שהרי אין מסורת כזו בנמצא וכל הסבור – בעקבות דובנוב ואחרים – שהמוסד של ריש גלותא או של ועד ארבע הארצות הסדרים מדיניים הם, לא הגיע עדיין אל סף ההבנה המינימלית בדבר מהותה של
מדינה ריבונית”193. בשנים הראשונות לקיומה של מדינת ישראל פעלה התנועה הכנענית סביב כתב העת “אלף” שגיליונותיו יצאו לאור בשנים 1948־1953. רטוש חדל מפעילות אידיאולוגית ארגונית באמצע שנות החמישים. במהלךעשורזההקיםאחיו,עוזיאורנן,את״הליגהלמניעתכפייהדתית״אשרמטרותיההיוכשמּה. אהרון אמיר, תלמידו ושותפו של רטוש, היה מיוזמי “המועדון למחשבה עברית”. בעקבות מלחמת ששת הימים התחדשה הוצאת “אלף” ויצא לאור הספרון “1967 – ומה הלאה?” עשור לאחר מכן יצא לאור אוסף המאמרים “מניצחון למפולת”194. אחד המאמרים במקראה זו היה “מי אתם הכנענים?” מאת עזרה זהר. אף שבאותה עת היה חבר במזכירות גוש אמונים, הדגיש זהר במאמרו כי היהדות מוגדרת על ידי רבנים, ולפיכך היא עדה דתית ו”לדעתנו... בחברה מודרנית, לאומית, אין לעדה שום חשיבות קובעת”. עם זאת המציאות הקיימת בישראל היא “הפרדה בין העדות – אפרטהייד מוחלט”. עקב כך עולה צורך ברור בתהליך ִחברות באמצעות “בית ספר עברי חילוני אחיד (עם שעורי דת של רשות) לכל יושבי הארץ, בלי הבדל מוצא דת ועדה”195. עוד גרס זהר, מתוקף האידיאולוגיה הכנענית, שמדיניות ההגירה למדינה צריכה להתנהל על פי צורכי הארץ, כלומר אשרות הגירה יינתנו על פי נתונים אישיים בלבד, בלי הבדל מוצא, דת ועדה196. זאת ועוד, יונהג “גיוס הדרגתי לצה”ל של כל יושבי הארץ, בלי הבדל מוצא דת ועדה”197, והחשוב מכול – “קליטה הדרגתית של כל יושבי הארץ בתוך חברה עברית חד לאומית פתוחה, הקובעת שוויון חובות וזכויות לכל, בלי הבדל מוצא, דת ועדה”198. גם יונתן רטוש פרסם מאמר בקובץ מניצחון למפולת, בשם ארץ פרת, ובו נאמר בין השאר: “בארץ, כמו בהרבה ארצות הגירה במאות האחרונות (למשל אוסטרליה, למשל מקסיקו, למשל ארצות הברית), קמה על סף המאה ה־20 אומה חדשה, היא האומה העברית – אומה חדשה זו קמה במסגרתה הגאוגרפית והלשונית של האומה העברית הקלסית, מלפני היות היהדות... הטריטוריה הישראלית היא חלק טבעי ובלתי נפרד מארץ הפרת... היא ‘ארץ העברים’ הקלסית, המשתרעת מגבול מצרים עד החידקל, וסוף גורלה של זו – גורלה... את תחייתה והתעצמות העברית של ארץ הפרת יש לראות במסגרת התקומה הלאומית של קדמת אסיה כולה, מאז הגיע אליה, במרוצת המאה התשע עשרה, העיקרון הלאומי, שהתפשט מאז המהפכה הצרפתית מזרחה... הגדרה עצמית לאומית זו היא תנאי הכרחי לאפשרות קליטת המוני אדם במסגרת לאומית, חילונית, מתחדשת זו, ולשיקום הארץ – שהן שאלות היסוד של לאום מתחדש וחדש”199.
193 גרשון ויילר, תיאוקרטיה יהודית, 1976, ספרית אופקים, עם עובד, עמ’ 9. 194 עורך יונתן רטוש, 1976, הוצאת הדר. 195 ח. הדד, “מי אתם הכנענים?”, מניצחון למפולת, עמ’ 31. 196 שם, עמ’ 33. 197 שם, עמ’ 34. 198 שם, שם. 199 יונתן רטוש, “ארץ הפרת”, מתוך: מניצחון למפולת, עמ’ 37, 39.
43