Page 233 - In de ban van bloedstolling
P. 233

Met deze stappen voorwaarts was het niet alleen mogelijk de TG-test voor klinisch gebruik geschikt te maken, het bleek ook een nuttig instrument voor onderzoek naar de rol van individu- ele componenten van het in vivo stolsysteem – de natuurlijke omgeving van het menselijk lichaam en plasma.
De TG-bepaling: een nieuwe diagnostische methode
Het duurt even voordat het startmechanisme het kleine beet- je trombine heeft gevormd dat door de feedbackactivaties het volledige trombinegeneratieproces in gang zet. Omdat de werking van de antitrombines langzamer is dan de trombine- vorming ontstaat een golf van trombine. Het is alsof men een emmer water leeggiet in een wasbak met een kleine afvoer. Eerst stijgt het water en dan daalt het weer. Is er te weinig wa- ter of een te grote afvoer dan blijft de wasbak praktisch droog met een bloeding als gevolg. Is er te veel water of een te kleine afvoer dan stroomt de bak over en ontstaat er trombose.
Aan de trombinegeneratie-curve kunnen drie belangrijke parameters worden afgelezen. Allereerst de latentietijd, die gelijk is aan de stollingstijd. In die tijd zorgt het startmechanisme van de trombi- nevorming er voor dat het kleine beetje trombine gemaakt wordt dat de massale trombinevorming kan doen losbarsten. Dat is ook de reden waarom stollingstijden maar
209


































































































   231   232   233   234   235