Page 253 - Bloedstollig en bloedingsneiging
P. 253

XV. Antistolling in Nederland 241
Foto XV.1
De waterbad-kiepmethode in de jaren zeventig die al stamt uit de jaren vijftig en die vandaag de dag nog net zo wordt uitgevoerd 28
waterbadmethode te leren.
Een Duitse firma was heel vroeg met het automatiseren van de stollingsmeting. Louter
manueel werken was ook wel heel lastig. Alleen al voor het pipetteren waren beide handen nodig zodat een stopwatch om de tijd te registreren lastig was te bedienen (eventueel met een voetpedaal). Wanneer er in serie werd gewerkt dan interfereerde de handeling voor de ene bepaling mogelijk met die van een andere bepaling.
H. Schnitger en R. Gross uit Marburg a.d. Lahn publiceerden in 1954 een methode voor het automatisch registreren van stollingstijden, waarna de coagulometer volgens Schnitger & Gross een geliefd apparaat werd.31 Het is een ‘haakjes’-methode die bestaat uit twee elektro- den, een vaste elektrode die in het reactiemengsel steekt en een andere elektrode, een haakje, dat in verticale richting in en uit het reactiemengsel beweegt. Tussen de twee elektroden is een spanningsverschil. Op het moment dat er stolling optreedt trekt het bewegende haakje het stolsel mee omhoog en dan komt er een soort kortsluiting tussen die twee elektrodes, die het eindpunt van de test vormt. Het apparaat was bovendien voorzien van gemakkelijk te bedienen stopwatches. In Nederland werd de coagulometer volgens Schnitger en Gross gefa- briceerd en in de handel gebracht door de firma Dépex in De Bilt. Later kwamen er modellen beschikbaar met elektronische tijdmeting.


































































































   251   252   253   254   255