Page 260 - Bloedstollig en bloedingsneiging
P. 260
248 Bloedstolling en bloedingsneiging
referentiematerialen in 1980, werden alle belangrijke producenten van tromboplastineprepa- raten opgeroepen om gezamenlijk deel te nemen aan een kalibratiestudie. Dit zou resulteren in een mondiale implementatie van het begrip ‘genormeerde protrombinetijd’ ofwel INR, in de kliniek. Groot-Brittannië introduceerde - opmerkelijk genoeg onder de vlag van Poller - als eerste in 1983 de zogeheten INR-schaal.
Kadertekst XV.2
De International Normalized Ratio (INR)45
‘De INR is gedefinieerd als de protrombinetijd-ratio die men zou hebben verkregen indien men het primaire referentietromboplastine van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou hebben gebruikt. De protrombinetijd-ratio is het quotiënt van de protrombinetijd van de onderzochte patiënt en de gemiddelde protrombinetijd van normale personen. In het geval van een patiënt met een Trombotest-activiteit van 5% zou de INR-waarde 4,8 zijn, met andere woorden: bij gebruik van de primaire WHO-referentietromboplastine zou de stollingstijd 4,8 maal verlengd zijn ten opzichte van de normale waarde. Het grote voordeel van de INR-schaal is dat deze onafhankelijk is van de lokaal gebruikte tromboplastine, en dat de INR internationaal geaccepteerd en aanbevolen wordt voor de controle van orale antistollingsbehandeling.
Uiteraard is het onmogelijk dat het plaatselijke stollingslaboratorium of een trombosedienst over het primaire referentietromboplastine van de WHO beschikt (er waren oorspronkelijk 3768 ampullen met dit materiaal). Na verloop van tijd raakten zowel het primaire refe- rentietromboplastine van de WHO als de secundaire referentiepreparaten op en was het noodzakelijk een nieuwe generatie te bereiden en te certificeren. RELAC heeft bij alle vervangingen van de referentiepreparaten een centrale rol gespeeld.46 Door samenwerking van enkele internationale organisaties (Wereldgezondheidsorganisatie, International Com- mittee on Thrombosis and Haemostasis, International Committee for Standardization in Haematology, European Community Bureau of Reference) zijn een aantal secundaire refe- rentiepreparaten beschikbaar gekomen voor nationale referentielaboratoria en fabrikanten van tromboplastinepreparaten. Fabrikanten van tromboplastine kunnen hun preparaten nu calibreren met behulp van de secundaire referentiepreparaten en op deze wijze het verband tussen de INR-schaal en hun preparaten vastleggen. Deze verhouding dient dan weerge- geven te worden in de bijsluiter van het desbetreffende preparaat, zodat de gebruiker voor iedere met orale antistollingsmiddelen behandelde patiënt de INR-waarde kan berekenen.’
Voor de berekening van de INR van een patiënt wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van het ISI-model (ISI = International Sensitivity Index). Dit model leidt tot de volgende for- mule:
INR = (PT van de patiënt/MNPT)ISI
PT = Prothrombin Time (in seconden); MNPT = Mean Normal Prothrombin Time.
De MNPT is de gemiddelde PT van de gezonde volwassen populatie, die met dezelfde pro- cedure is bepaald als de PT van de patiënt. De ISI is een dimensieloze grootheid die specifiek is voor het gebruikte meetsysteem en die door een referentielaboratorium is bepaald door middel van kalibratie.