Page 337 - Bloedstollig en bloedingsneiging
P. 337

XIX. Maastricht revisited: Focus op biologische verspilling 325
De conclusie welke uit dergelijke experimenten werd getrokken is dat fibrine niet het inerte fundament is waarop trombusvorming zich afspeelt maar dat het in actieve interac- tie staat met zowel het plasmatisch stollingssysteem als de fosfolipiden van procoagulante bloedplaatjes. De consequentie van deze nieuw opgehelderde resonantielussen van het hemo- statisch systeem was dat duidelijk werd waarom het moeilijk is te laveren tussen het remmen van trombose en het voorkómen van bloedingen: een blokkade van één processtap kan wor- den gecompenseerd door een alternatieve processtap en zo bijwerkingen veroorzaken of tot enorme gevolgen leiden verderop in de keten (zie onderstaande afbeelding).
Afb. XIX.5
Netwerk rond de vorming van trombine23
Met de programmasubsidie konden een aantal AIO’s (Didie Billy, Jacco Briede en Jeffrey Keuren) aangetrokken worden die het onderzoek naar de kinetiek aan oppervlakken hebben voortgezet. Er werd een flow-kamertje ontwikkeld, samen met George Willems. Aan de bo- venkant was het kamertje open met daarop een microscoopglaasje waarop men allerlei stoffen kon aanbrengen zoals heparine, fibrine, weefselfactor, etc. Dat kon onder een confocale mi- croscoop worden bekeken en zo kon de adhesie van cellen bestudeerd worden. Toen kon men een beetje de fysiologische kant op gaan, o.a. in samenwerking met Johan Heemskerk (Biochemie).
Het NWO-programma had twee kanten: in vitro-studies in oplossing, welke werden ge- daan bij Jan Rosing, en oppervlaktestudies, die meer de kant van Hemker waren. Uit dat werk kwam ook voort het contact met het medisch technisch bedrijf Medtronic (Pat Cahalan) met uiteindelijk een doorlopend contract voor tien jaar! Pat Cahalan was daar hoofd van de afde- ling Biomaterialen, de materialen die o.a. in het ziekenhuis worden gebruikt voor hart-long- machines. Die zijn trombogeen en er ontstaat dus stolling aan die onnatuurlijke oppervlakken. Door de patiënt veel heparine toe te dienen is het mogelijk met die kunststoffen te werken, maar men kan ook het oppervlak coaten met heparine zodat de vorming van stolsels vermin- dert. Ook dan moet de chirurg een beetje oppassen natuurlijk. Voornoemde flow-kamertjes waren heel geschikt voor dergelijk coating-onderzoek. Na tien jaar werd het werk in Maas- tricht opgedoekt en ging naar Medtronic in de V.S..


































































































   335   336   337   338   339