Page 17 - Demo
P. 17

 αυξημένες απαιτήσεις που θέτουν οι εργοδότες και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις εργασιακές τους υποχρεώσεις σε πολύ περιορισμένο χρόνο.
Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που προκαλεί άγχος στον εργαζόμενο ο οποίος σήμερα παρουσιάζει συχνά κατάθλιψη, ατονία, συμπτώματα παράνοιας και το πιο πρόσφατο τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα το εργασιακό άγχος.
Το εργασιακό άγχος είναι μια " μοντέρνα " ασθένεια η οποία προσβάλλει ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και η οποία δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών και απλών υπαλλήλων. Το εργασιακό άγχος ίσως σε πρώτη ματιά να μην προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί δεν φαντάζει ως σοβαρή ασθένεια, όμως ευθύνεται για τη μείωση της παραγωγικότητας σε όλων των επιπέδων τους εργαζόμενους σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.
2.5 Τρόποι διατήρησης της υψηλής απόδοσης
Γίνεται αντιληπτό ότι οι οργανωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις είναι απαραίτητες ακόμα και όταν θίγονται τα συμφέροντα των υπαλλήλων πολλές φορές, επομένως, ότι η ευθύνη για τη μείωση των αρνητικών αντιδράσεων βαραίνει πρωτίστως τον φορέα-ηγέτη και τους προγραμματιστές της αλλαγής. Σε μια προγραμματισμένη αλλαγή, λοιπόν, ο φορείς-ηγέτες και οι προγραμματιστές της αλλαγής πρέπει (αφού αναλύσουν, βέβαια, τις δυνάμεις που επηρεάζουν την αλλαγή) να δραστηριοποιούνται ώστε να επιτυγχάνουν στα εξής σημεία (Κανελλόπουλος & Παπαλεξανδρή, 1990):
Αρχικά, θα πρέπει να αναλύεται και να περιγράφεται η ανάγκη για αλλαγή ώστε με τον τρόπο αυτό να μειωθούν οι αντιδράσεις πολλών, ενώ στην περίπτωση που καταστεί σαφής η ανάγκη υλοποίησης των αλλαγών τα άτομα εκείνα που αρχικά θα αντιδρούσαν, να προθυμοποιηθούν να συμβάλλουν στην αλλαγή
Στην συνέχεια, θα πρέπει να εξασφαλίζεται από τους φορείς η συμμετοχή στο σχεδιασμό και όσων πρόκειται να επηρεασθούν άμεσα από την αλλαγή διότι με τον τρόπο αυτό, η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση θα μειωθεί και οι πιθανότητες για αποδοχή ή/και συμμόρφωση θα αυξηθούν.
•
•
•
•
•
•
Φυσικά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, οι φορείς οφείλουν να παρέχουν ουσιαστική και πλήρη πληροφόρηση, καθώς και τη δυνατότητα στους εργαζομένους να γνωστοποιήσουν τις αντιδράσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται να μειωθεί η ανασφάλεια των εργαζομένων και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ότι μπορούν να ακουσθούν, ίσως και να επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Ακόμα, οι φορείς, προτού προβούν στην εφαρμογή της αλλαγής, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πρότυπα και συνήθειες ομάδων καθώς και να παράσχουν κίνητρα. Έτσι, η αλλαγή γίνεται ευκολότερα αποδεκτή και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να δραστηριοποιηθούν.
Φυσικά, πρέπει να γίνονται μόνο οι αλλαγές εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες και αναγκαίες, διαφορετικά, αυξάνεται η ανασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίοι παύουν πλέον να είναι δεκτικοί σε σοβαρές αλλαγές.
Τέλος, για την εφαρμογή της κάθε αλλαγής οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τον κατάλληλο χρόνο που απαιτείται για την εφαρμογή της αλλαγής που προτίθενται να πραγματοποιήσουν, επιφέροντας τις όποιες αναγκαίες τροποποιήσεις, για να διατηρήσουν την αλλαγή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο

















































































   15   16   17   18   19