Page 20 - Demo
P. 20

 Με αλλαγές στην κοινωνική οργάνωση αλλά και στην κοινωνική δομή της οργάνωσης, αναφέρεται σε αλλαγές κυρίως στην οργανωτική κουλτούρα, που εισάγονται και αφορούν τις υπάρχουσες εργασιακές ομάδες. Οι καλές σχέσεις των εργαζομένων προασπίζονται με κατάλληλα μέτρα.
Αλλαγές αναφορικά με τα μέλη της οργάνωσης, που αφορούν με τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, τις προσλήψεις και τις απολύσεις. Πραγματοποιούνται αλλαγές που αφορούν περισσότερο τις εργασιακές συνήθειες των ατόμων αλλά και τις χρησιμοποιούμενες τακτικές.
Πάντα οι αλλαγές που γίνονται σε μια επιχείρηση αποσκοπούν στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι οργανισμοί από τις αλλαγές αυτές.
5. Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας παρατηρούνται στον επιχειρησιακό χώρο κάποιες αναδιαρθρώσεις οι οποίες αφορούν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος την αλλαγή του χαρακτήρα της ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης. Αυτές οι αναδιαρθρώσεις έχουν τη μορφή της εξαγοράς και της απορρόφησης εταιριών από άλλες εταιρίες ενώ συχνά έχουν και τη μορφή συγχωνεύσεων. Με τον όρο συγχώνευση εννοούμε τη συνένωση δύο ή περισσοτέρων επιχειρήσεων σε μία. Ο οικονομικός έλεγχος είναι ο κύριος σκοπός αυτών των εξελίξεων οι οποίες αύξησαν έντονα τους ρυθμούς συχνότητάς τους από το έτος 2000 και μετά κι αυτό συνέβη λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού, φυσική συνέπεια της έναρξης λειτουργίας του ευρώ. Οι εξαγορές συγχωνεύσεις συνήθως έχουν ως συνέπεια την αλλαγή του συνολικού μεγέθους του ανθρώπινου δυναμικού που συνθέτει την εκάστοτε επιχείρηση. Αυτή η μείωση που ακολουθεί τους απασχολούμενους πραγματοποιείται μετά την πράξη εξαγοράς συγχώνευσης και συνήθως μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών (Κουζής Γ. 2008 Εξαγορές και Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων).
Αυτοί που βιώνουν τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης είναι διαφόρων κατηγοριών υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι γραφείου για παράδειγμα αποτελούν προτεραιότητα σε αντίθεση με το ανειδίκευτο προσωπικό το οποίο ακολουθεί μετέπειτα. Οι εργαζόμενοι άνω των σαράντα πέντε ετών οι γνωστοί " ηλικιωμένοι" εργαζόμενοι είναι αυτοί που θίγονται έντονα γιατί παρουσιάζουν τον πιο υψηλό δείκτη απώλειας θέσεων εργασίας. Μια ακόμα μορφή μείωσης προσωπικού η οποία συνηθίζεται η εθελουσία έξοδος. Αυτή είναι μια πρακτική με βάση την οποία οι συνταξιούχοι δεν αναπληρώνονται μετά την αποχώρησή τους από την επιχείρηση και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προηγηθεί ή να επακολουθήσει μια πράξη εξαγοράς ή συγχώνευσης (Αγαλλοπούλου Π. 2000)
Ένα ποσοστό περίπου πενήντα τις εκατό των πράξεων εξαγορών και συγχωνεύσεων ακολουθείται από τη μείωση των απασχολούμενων με απολύσεις. Παράλληλα στις περισσότερες αυτές πράξεις σημειώνονται έπειτα νέες προσλήψεις οι οποίες όμως αποτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό με πολλά προσόντα και γνώσεις νέων ηλικιών, γεγονός το οποίο επιβαρύνει τους ανειδίκευτους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών αντικατοπτρίζουν την ευέλικτη απασχόληση κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος.
Οι απολύσεις σαν φαινόμενο είναι πολύ συχνότερο κυρίως μετά το 2000 όταν πραγματοποιείται μια πράξη εξαγοράς ή συγχώνευσης επιχείρησης (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ (2008) Οι Εργασιακές Σχέσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα).
Όταν πραγματοποιείται μια πράξη εξαγοράς ή συγχώνευσης ακολουθεί μια διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και εργοδοτών το οποίο βέβαια δε σημαίνει ότι έχουμε κάποια συμφωνία πάντα για τους νέους όρους μετάβασης στο νέο καθεστώς ιδιοκτησίας. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να προκύψουν συμφωνίες, χωρίς να ξέρουμε για πόσο διάστημα θα ισχύουν αυτές, για τη διατήρηση όσο το δυνατόν της απασχόλησης. Το αρνητικό αυτών των συμφωνιών οι οποίες δεν είναι νομικά κατοχυρωμένες είναι ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τυχόν απολύσεις και μείωση προσωπικού. Αυτό συμβαίνει λόγω των εκτεταμένης έκτασης αλλαγών στις επιχειρησιακές πολιτικές και ιδίως στην οργανωτική και λειτουργική διάρθρωση που ασκείται από
•
•
























































































   18   19   20   21   22