Page 23 - Demo
P. 23

 των μετοχών, καθώς επίσης και η κατάπτωση στις αγορές κατοικίας. Αυτή η οικονομική κρίση διεθνούς έκτασης επιβαρύνει ορμητικά όλες τις βιομηχανικές χώρες παγκοσμίως επιφέροντας την αυξανόμενη παρακμή των μεγάλων τραπεζών και την αγοραστική κατάρρευση προκαλώντας μια μεγάλη απειλή για όλο τον κόσμο την ύφεση στην οικονομία. Η πρώτη χώρα η οποία έζησε την οικονομική κρίση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι οποίες παρά το δυνατό σύστημα της οικονομίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες υπέκυψε το Δεκέμβριο του 2007. Ένα χρόνο αργότερα στην κάθοδο αυτή ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία. Παρόλο που οι οικονομίες άλλων χωρών παρουσίαζαν σχετική ανάπτυξη οι επιπτώσεις που ακολούθησαν λόγω του περιορισμού στην ζήτηση των προβληματικών αγορών έφερε και σε αυτές τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα ήρθε η αναστολή και σε ορισμένες περιπτώσεις και η ακύρωση των επενδυτικών δραστηριοτήτων οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη των χωρών (Cecchetti 2008).
Τα συστήματα οικονομίας των κρατών δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους λόγω λοιπόν αυτής της σύνδεσης παρόλο που η οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις αγορές των ΗΠΑ πολύ γρήγορα επηρέασε και τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό που προκύπτει σαν συμπέρασμα από το παραπάνω είναι ότι εφόσον οι οικονομίες των κρατών συσχετίζονται και αλληλοεπηρεάζονται, για την αντιμετώπιση και την έξοδο από την κρίση επιβάλλεται να συνεργαστούν (Barell R. 2008).
4.2 Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα το 2001 εντάχθηκε στην Ευρωζώνη και παράλληλα με άλλες έντεκα χώρες που ήταν τότε ήδη μέλη της Ευρωζώνης απέκτησε το ευρώ ως κοινό νόμισμα το 2002. Η ένταξη στην Ευρωζώνη προϋπέθετε η Ελλάδα να πληρεί τα κριτήρια από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και πράγματι και μετά την ένταξη το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) διατήρησε την ανοδική του πορεία ξεπερνώντας και το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Σε αυτό βέβαια βοήθησε πολύ το γεγονός ότι το 2004 ήταν προγραμματισμένοι οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα και οι επενδύσεις σε υποδομές σε συνδυασμό με την διευκόλυνση των πιστώσεων των καταναλωτικών δαπανών ευνοούνταν. Μεταξύ της τετραετίας 2001 έως 2005 η Ελλάδα παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε το έλλειμμα να βρίσκεται κάτω από το ποσοστό 3%. Το Σύμφωνο Σταθερότητας σαν στόχο είχε την εξασφάλιση ότι τα κράτη που εντάσσονται στην Ευρωζώνη θα εξακολουθήσουν να πληρούν τα κριτήρια βάσει των οποίων εντάχτηκαν καθώς και τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Η παραβίαση του Σύμφωνου Σταθερότητας έφερε το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010 την Ελλάδα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στις διεθνείς αγορές αντιμέτωπη με δυσμενή και σοβαρά προβλήματα καθώς το ετήσιο έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ήταν το 2009 σε ποσοστό 12,7% (% ΑΕΠ ) και το δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 113,4% (% ΑΕΠ) (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ιανουάριος 2010).
Έτσι η Ελλάδα παρόλο που θεωρείται μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζει μια διαρκώς αυξανόμενη ανεργία καθώς και υπέρμετρη γραφειοκρατία και διαφθορά και να προσπαθεί να καλύψει αυτό το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα.
Το εργατικό δυναμικό της χώρας αγγίζει τα 4,9 εκατομμύρια και οι εργαζόμενοί της θεωρούνται από τους πιο εργατικούς εργαζόμενους.
Για να ξεπεραστεί η κρίση και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας τον Απρίλιο του 2010 υπογράφτηκε το Μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η χώρα βρίσκεται διαρκώς υπό καθεστώς λήψης σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
4.3 Οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους από την οικονομική κρίση
Η ελλιπής χρηματοδότηση της οικονομίας οδήγησε στην ανυπαρξία των επιχειρήσεων και στην αύξηση του ρίσκου της επιχειρηματικότητας με άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Πολλές επιχειρήσεις περιορίζουν τις δραστηριότητές τους


























































































   21   22   23   24   25