עלון האגודה לחודש אייר תשף
P. 1

לק״י עלון האגודהחודש אייר תש״ף
עובדיה בן שלום ז״ל תרפ״ג-תשס״ד מייסד האגודה האגודה לטיפוח חברה ותרבות, מורשת יהודי תימן מיסודו של עובדיה בן-שלום
עמותה מס׳ 580013522 | 09-8331325 | www.teman.org.il | hatemanim@gmail.com גיליון מס' 51 חברים המבקשים לקבל את העלון בדואר על מנת להפיץ את העלון במקום מגוריהם יכולים לפנות אלינו בטלפון או בדוא״ל
דבר נשיא האגודה
ד״רעיגאל בן שלום
רב פסח היום. אני כותב מאמר זה לגיליון חודש אייר. את ליל הסדר נערוך לבד, רעייתי ואנוכי, כמו רבים מאחינו ואחיותינו בארץ ובעולם.
אתמול קיבלתי, באמצעות הפקס, מידידי החכם ר' מרדכי יצהרי, את המאמר השבועי, אשר הוא מקפיד לשלוח כל שבוע, ובו דברים על חג הפסח. כך הוא כותב: "חג הפסח לזכר ההתהוות הראשונית של האומה היהודית, ועל פי מצוות התורה, אנו חוגגים חג הפסח ברוב פאר ומשחזרים לבנינו ולנו, אותן שנים של שעבוד במצרים והגאולה מעבדות לחירות". מרדכי לא מזכיר את המגפה הנוראה שבאה עלינו, מגפת הקורונה. אלך בדרכו ולא אתייחס לעובדה שהשנה לא יהיה חג הפסח ברוב פאר. אזכיר את המבצע שהאגודה לטיפוח חברה ותרבות ארגנה לקראת החג למאות משפחות נזקקות מקרב העדה. תווי קניה של רשת מזון ארצית לקראת החג, בערך של 400 עד 1000 ₪ כל שובר קנייה לכל משפחה. תודה רבה לתורמים הרבים שהשתתפו במצווה.
הקורונה הביאה בכנפיה הנגועות גם שפע של זמן פנוי אותו אני מנצל, בין היתר, לקריאה, עיון וכתיבה. ספר שאני חוזר ומעיין בו בעתות הפנאי הוא ספר "התימנים, היסטוריה, סדרי חברה, חיי רוח" מבחר מחקרים של פרופ' שלמה דב גויטיין בעריכת פרופ' מנחם בן ששון. אביא בפניכם בקצרה דברים שהוא כותב במאמר "תימנים בירושלים ובמצרים בתקופתם של הרמב"ם ושל בנו ר' אברהם". המאמר מתייחס למכתבים שנמצאו בגניזה הקהירית. לפי עדותו של פרופ' גויטיין "חפץ אני להביא לפני הקורא מקצת מקורות חדשים המעידים על הימצאם של תימנים במצרים ובארץ ישראל בזמנם של שני גדולים אלה ועל טיבם של התימנים ההם". יורשה להוסיף, ועל מעמדם המיוחד. מסופר על שאלה שהופנתה לרמב"ם מן העיר אלקאהרה, שה"רייס"- הראש, ואין לברר מה בדיוק הייתה משרתו – אמר לפני הקהל קודם הוצאת הספר כפי מנהגו והתחיל בגופי תורה והביא ראיות מענייני הפרשה, מדברי הנביאים וממאמרי חז"ל; אז אמר שלמה הידוע בשם "אלג'בלי" (איש הבא מו העיר ד'ו ג'בלה אשר הייתה בימים ההם הבירה של ארץ
תימן וישבו בה שלוש קהילות יהודיות: צנעא, אלתאדי, ושבעאן.), בשעה שהראיס דרש: עד מתי פטפוטים אלה? כל מה שאמרת הם דברים בטלים, שאין לשמעם ואין להבינם. השואל מעיר שמעולם לא שמעו ולא ראו כמעשה הזה, וחוקר, "מה יש לעשות לאיש, שכה פגע בכבוד התורה ובכבוד הרייס". מעניינת תגובתו של הרמב"ם: "לו היה הפוגע לא אותו חכם, היינו מגנים אותו וקובעים מה שהוא חייב. ואולם מאחר שהוא ידוע ביראת שמים ובחוכמה, אינו ראוי לומר עליו דבר, עד שישמעו דבריו, הואיל והתורה הקדושה חייבה להדר תלמידי חכמים ולהכריעם לכף זכות". פרופ' גויטיין מפרש שר' שלמה אלג'בלי אינו אלא "רב שלמה הרב אלימני" הנזכר בכמה מכתבים מן הגניזה הקהירית וישב בעיר המלוכה אלקאהרה ולמרות שלא נשא פנים לרייס הדרשן, ניכר היה שהרמב"ם היה מכבד מאוד את החכם התימני ונזהר מלהכלימו.
חודש אייר אמור להיות חודש של שמחה וחגיגות. יום העצמאות, יום שחרור ירושלים, וגם יום של עצב, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. האגודה לטיפוח חברה ותרבות תכננה אירועים רבים לחודש זה ולחודש סיון הבא אחריו. בהתאם לתחזיות הנשמעות בזמן כתיבת שורות אלה, לא יתקיימו אירועים המוניים בימים אלה. לכן אנו, באגודה, נערכים לתקשורת דיגיטלית עם ציבור חברינו ועם כלל המתעניינים בתרבות יהודי תימן. העלינו למדיה דיגיטלית (יוטיוב) את כל ההרצאות שהושמעו במסגרת הכינוס הבינלאומי לחקר יהודי תימן, אשר התקיים בחודש פברואר בשיתוף מכון בן צבי בירושלים. את הגיליון של חודש ניסן הפצנו במתכונת חדשה ונגישה לחברים הרשומים במאגר הנתונים של האגודה עם כתובות המייל שלהם. גם גיליון חודש אייר יופץ במיילים ויופיע באתר האגודה. את סדרת ההרצאות שתכננו במספר מוקדים בארץ אנו מתכננים להעביר במדיה דיגיטלית לטובת המתעניינים הרבים. הנכם מוזמנים לשלוח אלינו את כתובות המייל שלכם בהתאם לפרטי הקשר המופיעים בסוף הגליון הזה ובאתר האגודה, כך שניתן יהיה לשלוח את המידע ישירות אליכם למייל.
1
























































































   1   2   3   4   5