Page 401 - diaforikos
P. 401

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - Διαφορικός Λογισμός                             401



                                     f(x)-f(1)
                   (x+1)  -| x-1|                   (x+1)  +| x-1|      (2)
                                         x-1
                   'Όμως

                   ●  lim (x+1 )  -| x-1| =1+1-0=2         και
                     x  1
                   ●  lim (x+1) +| x-1| =1+1-0=2
                     x  1
                   Και λόγω της (2) (από κριτήριο παρεμβολής) θα είναι και
                       f(x)-f(1)
                   lim              =2
                   x    1  x-1
                   Άρα η f είναι παραγωγίσιμη στο x   0 = 1  με  f’(1) = 2

                   β1)
                   Η συνάρτηση g(x) = f(x)           - 2x -ln|x| ορίζεται στο           * και σαν
                   άθροισμα πάραγωγίσιμων συναρτήσεων είναι παραγωγίσιμη
                   στο     * με
                                             1                                1
                   g’ ( x) = f’ ( x) – 2 -    = 0 (αφού f’ ( x) = 2x +          α π ό  υπόθέση).
                                            x                                x
                   Επομένως η συνάρτηση g ως συνεχής στο (-                       , 0) με
                   g’ ( x) = 0 για κάθε x   (-        , 0), η g είναι σταθερή στο (-           , 0).
                   Όμοια και στο (-         , 0).

                   Άρα η g είναι σταθερή σε καθένα α π ό  τα διαστήματα του πεδί-
                   ου ορισμού της.

                   β2)
                   Αφού η   g είναι σταθερή στο (-            , 0), θα υπάρχει σταθερός

                   αριθμός c 1      (-    , 0), τέτοιος ώστε
                   g(x) = c 1      f(x)-2x-ln| x|=c    (3)
                                                          1
                   Για x = - 1 η (3) δίνει :
                   f(-  1)+2-ln1=c          c 1 = 5   (f(- 1) = 3).
                                        1
                   Επομένως η (3) γίνεται :

                   f(x)-2x-ln| x|=5           f(x)=2x+ln| x| +  5 για κάθε x           (-    , 0) .
                   Ομοιa, αφού g είναι σταθερή στο (0, + ∞) υπάρχει σταθερός

                   αριθμός c 2      (0, +    ) , ώστε
                   g(x) = c 2       f(x)-2x-ln| x|=c .
                                                          2

                   Όμοιa f(1) = 3 και για x = 1 :  f(1)-2-ln1=c                 c =1, οπότε
                                                                           2      2
                   f(x)-2x-ln| x|=1          f(x)=2x+ln| x| +1

                                                             2x+ln| x| + 5,     x< 0
                   Άρα ο   τύπος της f είναι : f(x)=
                                                             2x+ln| x| + 1,     x> 0



                                                     Τακης Τσακαλακος   Κερκυρα   2017
   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406