Page 406 - diaforikos
P. 406

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - Διαφορικός Λογισμός                             406



                      έστω
                               f(x )-f(x -h)              f(x )-f(x)            f(x)-f(x )
                       λ= lim      0        0     = lim       0         = lim              0
                         h     0  +    h            x     x 0 -  -  (x-x )  x     x 0 -  x-x
                                                                    0                    0
                       συνεπώς
                       f(x)-f(x )= p(x)(x-x )          f(x)= f(x )+p(x)(x-x )
                                  0               0                0               0
                       lim f(x)= lim [f(x )+p(x)(x-x )]              lim f(x)= f(x )+λ× 0
                      x      x 0 -  x      x 0 -  0          0      x      x 0 -     0
                       lim f(x)= f(x )           (2)
                      x      x 0 -     0
                   Από (1), (2):  lim f(x)=f(x )= lim f(x)
                                     x     x 0 +      0    x     x 0 -

                   που σημαίνει ότι η συνάρτηση f είναι συνεχής στο χ 0

                   β1)
                   Για κάθε χ>0 είναι

                   (f(lnx ))' =(x    2  × lnx-x)'  f'(lnx )×(lnx )' = 2xlnx+x      2  ×  1 -1
                            2
                                                           2
                                                                   2
                                                                                     x
                               1                       1                   1                 x  =  1
                   f'(lnx )×      × 2x= 2xlnx+x ×       -1     2f'(lnx )×    = 2xlnx+x-1
                           2
                                                    2
                                                                        2
                              x  2                    x                    x
                   2f'(0)= 2ln1+1-1          f'(0)= 0
                   που σημαίνει ότι το γράφημα της f' διέρχεται α π ό  την αρχή
                   των αξόνων


                   β2)
                   Η ζητούμενη εξίσωση είναι:  y-f(1)=f'(1)(x-1)    (3)
                   Eτσι, η δοσμένη σχέση για  x= e
                              2
                   ●  f(ln e )= e     2 × ln e- e     f(1)=   1 e- e
                                                             2

                                 2
                   ●  2f'(ln e )   1  = 2 e× ln e + e-1        2f'(1)= 2e- e         f'(1)= e-    e
                                    e                                                            2
                   συνεπώς η (3)

                        1                 e                2e- e        e+ e
                   y-(    e- e )=(e-       )(x-1)      y=           x-              (4)
                        2                2                    2           2
                   β3)
                        Για   x= 0   η   (4): y=- e+ e
                                                  2

                       Για   y= 0   η   (4): x=  e+ e
                                              2e- e
                        e+ e     e+ e      1    (e+ e)   2
                   E=          ×         ×   =              τ.μ.
                          2     2e- e     2    4(2e- e)





                                                     Τακης Τσακαλακος   Κερκυρα   2017
   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411