Page 427 - diaforikos
P. 427

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - Διαφορικός Λογισμός                             427



                   Α2)
                            x
                   ●  lim      = 0
                      x  0  x+1

                                      u  =    x
                                        x+1
                   ●  lim ln  x         =         lim lnu=-
                                       +
                      x    0   +  x+1  x    0       u    0    +  u    0   +
                                                 x
                   ●  lim f(x)= lim 2x+ln            =0+(-   )=-
                      x  0        x  0         x+1
                   Επομένως


                       f   γν.  αύξουσα   στο  (0,  +  )  απο  (Α1)
                    lim f(x)= +    απο  (Α1)                        ~
                   x   +
                    lim f(x)=-
                   x  0
                   f((0,  +  ))=( lim f(x),  lim f(x))  (- ,  +  )
                                   x  0       x   +
                   0   (-    , +   ), άρα η f(x)=0 έχει τουλάχιστον μία   λύση, που
                   είναι μοναδικη αφού η f είναι γνησίως αύξουσα

                   Α3)

                                 +        1                            -
                           lnx   +        x                ln(x+1)     +           1
                   ●  lim          =    lim  =0          lim             =      lim   =0
                      x    +    x  DLH  x    +    1   x    +    x     DLH   x    +    x+1
                           f(x)             lnx   ln(x+1)
                   ●  lim       = lim 2+        -           = 2
                      x    +   x  x    +     x        x
                                                                             x
                   ●  lim  [f(x)-2x]= lim  [lnx-ln(x+1)]= lim ln                 = 0
                      x     +              x     +                  x     +   x+1
                   Άρα η ευθεια y=2x είναι πλάγια ασύμπτωτη της C f στο +
                   Είναι για x      1
                                 x             x                    x
                   x+1> x            < 1   ln      < 0     2x+ln        < 2x     f(x)< 2x
                                x+1           x+1                  x+1
                   Άρα η C f βρίσκεται "κάτ ω        " απ’ την ασύμπτωτη .


                   B1)
                                 1    2x -1
                                          2
                   g'(x)= 2-       =
                                x  2    x  2
                   Είναι για x      1
                                                                   2x -1       1
                                                                        2
                                                        2
                   x   1    x  2  1   2x   2  2    2x -1      1                     0    g'(x)> 0
                                                                      χ  2    χ  2
                   Άρα η g είναι γνησίως αύξουσα στο [1, +                 )





                                                     Τακης Τσακαλακος   Κερκυρα   2017
   422   423   424   425   426   427   428   429   430   431   432