Page 414 - diaforikos
P. 414

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - Διαφορικός Λογισμός                             414



                   ● H g συνεχής και γνησίως αύξουσα στο διάστημα Α 1=(-                        , 1],
                      οπότε g(Α 1)= (   lim g(x),    g(1)]=(-  1,   e-1]
                                        x      -
                   ● H g συνεχής και γνησίως φθίνουσα στο διάστημα Α 2=[1,+                        ),
                      οπότε
                      g( Α  2)=  (   limg(x),    g(1)]=(-   ,   e-1]
                                 x
                      Αφού
                          lim g(x)= lim (2e -xe -1)=-1
                                             x
                                                    x
                        x           x
                            lim 2e =0
                                  x
                          x
                                               -x            x              x'              1
                            lim (-xe )= lim        =- lim        = - lim         =- lim         = 0,
                                     x
                          x       -      x       -    e -x  x       -    e -x  x       -    (e )'  x       -    -  e -x
                                                                             -x
                              (   lim e -x = +   )
                          x       -
                            lim g(x)= lim  (2e -xe -1)= lim  [e (2-x)-1]=-                -1=-
                                                x
                                                       x
                                                                       x
                         x      +     x      +                 x      +
                             lim e = +
                                 x
                           x
                             lim (2-x)=-
                           x
                   ● 0   g( Α  1), έτσι η g(χ)=0 έχει μοναδική λύση στο Α 1=(-                 , 1]
                      (g γν.αύξουσα)
                      Αν ρ 1 η λύση στο Α 1=(-         , 1], τότε για κάθε χ       Α 1
                      χ < ρ 1` g(χ)<g( ρ     1), άρα f''(x)<0
                      χ > ρ 1` g(χ)>g( ρ     1), άρα f''(x)>0

                      To πρόσημο της g είναι το πρόσημο της f'', αφού
                      φ''(χ)=g(x)(e -x)      - 2 ,
                                       x
                      δηλαδή η g αλλάζει πρόσημο εκατέρωθεν της λύσης ρ 1,
                      οπότε ρ 1  είναι θέση σημείου καμπης.
                   ● 0   g( Α  2), έτσι η g(χ)=0 έχει μοναδική λύση στο Α 2=[1,+                  ),
                      (g γν.φθίνουσα)
                      Αν [1,+    ),  λύση στο Α 2=[1,+         ), τότε για κάθε χ       Α 2

                      χ < ρ 2` g(χ)>g( ρ     2), άρα
                      f''(x)>0
                      χ > ρ 2` g(χ)<g( ρ     2), άρα
                      f''(x)<0
                      To πρόσημο της g είναι το
                      πρόσημο της f'', αφού
                                       x
                      φ''(χ)=g(x)(e -x)      - 2 ,
                      δηλαδή η g αλλάζει πρόσημο εκατέρωθεν της λύσης ρ 2,
                      οπότε ρ 2 είναι θέση σημείου καμπης.
                     Επομένως, η f έχει ακριβώς δύο σημεία καμπής στις θέσεις




                                                     Τακης Τσακαλακος   Κερκυρα   2017
   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419