Page 439 - diaforikos
P. 439

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - Διαφορικός Λογισμός                             439




                                             lnx
                   χ =  e κχ  ` lnx=κχ `         =κ ` f(x)=κ

                   Διακρίνουμε περιπτώσεις
                   (η f γνησίως μονότονη σε κάθε περίπτωση)
                   ● Αν κ    0: Η εξίσωση έχει μοναδική λύση (κ               (-    , e - 1 ])

                   ● Αν 0<κ< e      - 1 : Η εξίσωση δύο μοναδικές λύσεις
                                                (κ  (-  , e - 1 ], κ  (0, e - 1 ])
                   ● Αν κ= e    - 1 : Η εξίσωση μοναδική λύση την x=e
                   ● Αν κ> e    - 1 : Η εξίσωση δεν έχει λύσεις
                                          (κ  (-  , e - 1 ], κ  (0, e  - 1 ])

                   ε)
                                       π
                   Για κάθε χ       0,      η f είναι συνεχής και γνησίως αύξουσα (άρα
                                       2

                   και "1-1")
                   (ημχ)  συνχ  =(συνχ)  ημχ  `   ln(ημχ) συνχ = ln(συνχ)  ημχ
                                                                      `   συνχ ln(ημχ)= ημχ ln(συνχ)

                                                 ln(ημχ)    ln(συνχ)
                                                                      `     =
                                                   ημχ         συνχ

                                                                      `   f(ημχ)= f(συνχ)

                                                                    π
                                                                x       0,
                                             f   1 -1               2      π
                                                                      `  ημχ= συνχ `   χ  =
                                                                           4

                   στ)
                   Η εξίσωση της εφαπτομένη της C f  στο σημείο της Μ(ξ, f( ξ ) )
                   είναι
                                                     lnξ    1-lnξ
                   y-f(ξ)=f'(ξ) ( χ -ξ ) `        y-      =        ×(x-ξ)
                                                      ξ       ξ  2

                   η εφαπτομένη τέμνει τον άξονα y'y  στο (0, -1) και ισοδύναμα
                   η εξίσωση της
                        lnξ    1-lnξ              -ξ-lnξ      -1+lnξ
                   -1-       =        ×(0-ξ)`               =            `   2lnξ+ξ    1   0   (1)
                          ξ      ξ 2                  ξ           ξ
                   Για να υπάρχει μοναδικό ξ           (0, +    ), αρκεί η (1) να έχει μοναδι-
                   κή λύση

                   Πράγματι
                   Θεωρούμε τη συνάρτηση h(x)=2lnχ+χ-1, χ                     (0, +    ), που είναι
                   συνεχής (άθροισμα συνεχών) και παραγωγίσιμη με




                                                     Τακης Τσακαλακος   Κερκυρα   2017
   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444