Page 440 - diaforikos
P. 440

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - Διαφορικός Λογισμός                             440




                            2
                   h'(χ)=     +1> 0
                            x
                   δηλαδή η h είναι γνησίως αύξουσα στο (0, +                   ), με σύνολο
                   τιμών
                   h((0, +     ))=  ( lim h(x),    lim h(x))=(-      , +   )=
                                     x  0        x     +
                   To 0    h((0, +     ))=    , συνεπώς υπάρχει μοναδικό (h γνησίως
                   αύξουσα) ξ       (0, +    ), τέτοιο, ώστε
                   h(ξ)=0`2lnξ+ξ-1=0~(1)


                   ζ)
                   Θεωρούμε τη συνάρτηση φ(x)=ln x, x                  e,   παραγωγίσιμη μ ε
                                                               2
                                              1      lnχ
                   φ'(x)=( ln x)'= 2lnχ         = 2      = 2 f(x)
                                2
                                              x       x
                   Από Θ.Μ.Τ. για τη φ στο [χ, χ+1], υπάρχει α                (χ, χ+1) τέτοιο,
                   ώστε
                            φ(χ+1)-φ(χ)
                   φ'(α)=                    =ln (χ+1) ln χ=2f(α)        (2)
                                                 2
                                                              2
                                x+1-χ
                                     f
                   e               1   ~   f(χ+1)  f(α)  < f(χ)~ 2f(χ+1)         2f(α)  < 2f(χ)
                                                      ~ 2f(χ+1)  2f(α)  < 2f(χ)

                                    (2)
                                                     ~  2f(χ+1)  ln (χ+1)  ln χ< 2f(χ)
                                                                   2
                                                       2
                                                   ln (χ+1)-ln χ
                                                     2
                                                                  2
                                                     ~  f(χ+1)<      < f(χ)
                                                           2

                   η)
                                      lnx ( )
                     lim f(x)= lim        =0
                   x     +       x     +                              κριτήριο  παρεμβολής
                                                                            ~
                                          ln(x+1)  u = x+1   lnu ( )         ( )
                     lim f(x+1)= lim                =    lim     =0
                   x     +          x     +    1       x     +   u


                     lim  (ln (x+1)-ln x)= 0
                            2
                                         2
                   x      +











                                                     Τακης Τσακαλακος   Κερκυρα   2017
   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445